Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Storytime: is Vang Vieng de moeite waard?

Na een helse tocht zijn we in het kleine dorp Vang Vieng aangekomen. Hels zul je misschien denken? Oh jazeker! We hebben zo’n vijf uur opgekropt in een minivan gezeten zonder ook maar iets van ventilatie of een raam dat open kan. Verder zaten we met 15 andere toeristen in de minivan, terwijl we over de meest slechte wegen reden die je je maar kunt indenken. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat we op een haar na langs een afgrond reden. Best even spannend! Je begrijpt: we waren dolbij toen we eindelijk op de plek van bestemming waren. Lees hier over mijn ervaringen in Vang Vieng.

Onze ervaringen in Vang Vieng

Waarom Vang Vieng echt de moeite waard is

Eerlijk; Vang Vieng is ongelofelijk lelijk. Er zijn geen sfeervolle huizen, leuke pleintjes of gezellige terrassjes. Toen wij hier aankwamen dachten we; ‘ehm wat doen we hier precies?!’ en ‘hoe snel kunnen we weer weg?‘ Gelukkig zijn we niet rechts omkeerd gegaan. Want hoewel de stad verschrikkelijk is, is de omgeving werkelijk prachtig!

Wanneer je de rivier oversteekt (dit kost 10.000 LAK om met een scooter te doen), kom je terecht in een oase van rust en groene rijstvelden. Alleen al door het gebied heen touren is een reden om naar Vang Vieng te gaan. Naast de prachtige natuur, zie je ook een hoop dieren voorbij komen. De koeien en waterbuffels begroeten je nog net niet. Wist je trouwens dat er ook albino waterbuffels bestaan? Ik niet, en ik was dan ook stomverbaasd om er een aantal tegen te komen!

Genieten van de omgeving in Vang Vieng

Afkoelen in blue Lagoons

Naast de geweldige omgeving zijn er een aantal ervaringen die je in Vang Vieng kunt opdoen. Denk aan tuben (met een opgeblazen tractor band de rivier af), grotten bezoeken, een rit maken in het heteluchtballon en zwemmen in blue lagoons (miniscule meren met knalblauw water). Vooral dat laatste hebben wij gedaan. Er zijn drie verschillende lagoons en voor het gemak noemt iedereen ze ‘Blue Lagoon 1, ‘Blue Lagoon 2 en Blue Lagoon 3.

Naar de eerste twee lagoons zijn we met de scooter gegaan. Dit was soms best een uitdaging, aangezien er veel gaten in de weg zitten en er overal modderpoelen lagen. Maar; we zijn geen enkele keer geslibd. Wat ook leuk is om te vertellen: bij beide lagoons is er een soort duikplank gebouwd waar je vanaf kunt springen. Bij de eerste blue lagoon (waarbij het water overigens eerder bruin dan blauw was door het regenseizoen) schatten we de hoogte op zo’n 4 a 5 meter. Bij de tweede blue lagoon schatten we de hoogte op zo’n 6 a 7 meter. En ik ben van beide afgesprongen!

Blue Lagoon 3 in Laos

Scheuren door de modder

De derde lagoon hebben we met een soort mini jeep bereikt (hier een buggy car genoemd). Dit was een stuk duurder, maar elke cent waard. Ter vergelijking; een scooter kost per dag 60.000 LAK en de jeep 300.000. Het rijden in zo’n kar was super leuk. Denk aan een hele stoere opgevoerde skelter. Aangezien het Victors verjaardag was, mocht hij het meest achter het stuur zitten.

Omdat we nu de buggy gehuurd hadden, konden we de blue lagoon die het verste weg lag ook bereiken. Het water was daar wederom heerlijk, maar stiekem vonden we alle twee de rit erheen het leukste. Op de terugweg moesten we nogal doorrijden (lees: scheuren zover mogelijk met alle gaten in de weg), omdat we de mini jeep voor 4 uur gehuurd hadden en deze al bijna om waren. Gevolg: aan het eind van de rit zaten we compleet onder de modder.

Onderweg naar Blue Lagoon 3 in de buggy car

Fenomenaal uitzichtpunt = flinke klim

De laatste dag in Vang Vieng wilden we ook nog naar een uitzichtpunt om de zonsondergang mee te maken. We hadden al een paar keer de zonsondergang meegemaakt aan de rand van de rivier, wat fenomenaal was. Nu wilden we graag zien hoe dit er van bovenaf uit zag. Met de luchtballon vonden we toch net een beetje eng, dus besloten we naar het Pha Ngeun uitzichtpunt te gaan.

Helaas heb ik niet de gehele klim kunnen doen, omdat het nogal steil was met gladde stukken ertussen. Ik ben ongeveer tot halverwege gekomen. Ik was eerst super teleurgesteld dat ik moest opgeven, maar tegelijkertijd ben ik ook trots dat ik tot halverwege ben gekomen. Dat had ik een maand geleden niet gekund. Mocht je een goede conditie hebben en de klim aankunnen; Victor vond het uitzicht prachtig en zeker het bekijken waard!

Pha Ngeun uitzichtpunt. Foto door discoverlaos.today

Eindstand: ik had Vang Vieng niet willen missen. De omgeving en blue lagoons zijn werkelijk prachtig! Maar ik zou wel adviseren om er niet te lang te blijven, want ik vond de stad niet veel soeps.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen