Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Vegan Opgelet: Ontdek Traditionele Gerechten In Costa Rica

Ga je op reis? Dan is het een goed idee om te weten welke lokale gerechten vegan zijn in Costa Rica. Zo weet je altijd wat je kunt bestellen! Hieronder vind je een overzicht met gerechten die ofwel geheel veganistisch zijn, ofwel veganistisch gemaakt kunnen worden. 

Budgettip voor Costa Rica: eet bij een soda

Lokaal eten en drinken doe je in Costa Rica bij een soda. Voor ongeveer €5/€6 euro heb je al een goed bord eten. Vaak staan er ook Mexicaanse gerechten op de menukaart. Een soda is niet van nature veganistisch, in Costa Rica eten ze veel vlees. Gelukkig zijn de Costa Ricaanse gerechten heel eenvoudig veganistisch te maken! Zo kun je hier toch makkelijk eten en geld besparen.

Als je een keer iets anders wil dan frisdrank, dan kun je een ‘fresco natural’ bestellen. Dit is een vruchtenlimonade van bijvoorbeeld ananas of papaya. Wij vonden deze veel lekkerder en bestelden ze dan ook vaak.

Lokale vegetarische & vegan gerechten in Costa Rica

In Costa Rica eten ze graag vlees. Tegenwoordig vind je in de meeste restaurants wel verschillende opties voor vegetarische gerechten, maar veganistisch is nog wat lastiger. Dit zul je dus duidelijk aan moeten geven. Gelukkig zijn de meeste gerechten heel eenvoudig veganistisch te maken! Lees hier over typische gerechten voor een vegan in Costa Rica.

Casado

Dit is een typisch Costa Ricaans gerecht. Iedereen in het restaurant krijgt hetzelfde. Vaak kun je kiezen uit vlees of vis, maar je kunt natuurlijk ook aangeven dat je beide niet wilt! Het verschilt per restaurant wat je precies op je bord krijgt. Vaak is het rijst, bonen, salade, picadillo en een tortilla.

Picadillo is een mix van groente zoals aardappel of allote (familie van de pompoen) of van banaan. Door het vlees en/of vis te weigeren, kun je hier als vegan in Costa Rica perfect eten. ‘Casado’ betekent trouwens getrouwd zijn. De naam van het gerecht komt door het feit dat als een man getrouwd is, hij elke dag hetzelfde te eten krijgt van zijn vrouw.

Gallo pinto

Dit is het standaard Costa Ricaanse ontbijt. Je krijgt rijst met bonen met daarbij banaan, kaas, een tortilla en ei. Het kan zijn dat je er ook natilla bij krijgt, een zure room. Een super stevig ontbijt! Als veganist zijnde moet je wel aangeven dat je dit gerecht zonder kaas, ei en zure room wilt. Vegetariërs kunnen dit gerecht met een gerust hart bestellen.

Je komt dit ontbijt ook in Nicaragua tegen. Het enige verschil zijn de bonen. In Nicaragua maken ze de gallo pinto met rode bonen, de Tico’s (Costa Ricanen) gebruiken zwarte bonen.

Patacones

Dit zijn geplette en gefrituurde bananenschijfjes. Dit wordt gegeten als een soort chips. Vooral de dunne patacones vinden wij net als tortillachips smaken. Héérlijk met wat guacamole! Je krijgt dit trouwens vaak als bijgerecht bij een maaltijd. 

Tamales

Dit traditionele gerecht wordt met name rond kerst in Costa Rica door de hele familie gemaakt. Tamales zijn een gestoomde maisdeegrol in een bananen- of maisblad. Ze zijn net als de arepa te koop met of zonder vulling. De meest voorkomende vullingen zijn vlees, groenten, kaas, fruit of rijst. Als veganist moet je dus goed kijken welke tamales je neemt. Overigens vonden we dit gerecht niet heel erg lekker smaken.  

Vega Cambodja

Salsa Lizano

In elke Costa Ricaanse keuken zal je een fles Salsa Lizano terugvinden. Deze saus is een heerlijke smaakmaker die je bijna overal wel in kunt gebruiken. Het bevat uien, wortelen, bloemkool, komkommer en Spaanse peper. Helemaal vegan dus! De smaak is lichtzoet, maar pittig. Salsa Lizano wordt gebruikt op de zelfde manier waarop wij zout gebruiken.

Mamones

Van juli tot en met december zal je deze vrucht overal zien: de mamon. Karretjes vol zijn op straat te vinden en iedereen geniet ervan. Het lijkt op de lychee. Je breekt de vrucht open met je vingers en je eet het vruchtvlees van de pit die binnen in zit.

Koffie

In Costa Rica wordt, net als in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, koffie geproduceerd. De Tico’s drinken hun koffie het liefst met suiker. Ben je bij iemand thuis en krijg je een kopje koffie aangeboden? Geef dan aan hoe je de koffie het liefst drinkt. Anders zit er zo een flinke lepel suiker in!

vega

Agua Dulce

Dit is een typische Costa Ricaanse zoete warme drank gemaakt van tapa dulce, een product van suikerriet. Dit is echt een traditionele drank die heel veel jaren terug gaat. Vergeleken met suiker bevat dit drankje meer voedingswaarde en is het minder bewerkt. Je kunt het ook koud en/of met melk drinken.

Lokale gerechten voor vegetariërs

Empanadas

Net als de patacones een favoriet van ons! Dit is gebakken of gefrituurde deeg met een vulling. Veel vullingen bevatten vlees, maar er zijn in Costa Rica ook empenadas met groente-, kaas- en aardappelvullingen. Het deeg wordt echter gemaakt van boter en/of ei. Hierdoor zijn empanadas helaas nooit veganistisch, tenzij dit duidelijk gezegd wordt. Vegetariërs kunnen dit uiteraard wel eten! 

Arepa

Vind je de gallo pinto te heftig voor het ontbijt? Kies dan voor de arepa: de Costa Ricaanse variant van de pannenkoek. Helaas worden ze standaard met melk gemaakt, dus daardoor zijn ze niet geschikt voor vegans. Tenzij ze dit duidelijk aangeven natuurlijk!

Grappig genoeg zijn deze arepa’s totaal niet te vergelijken met de arepa’s die wij in Colombia gegeten hebben. Daar zijn ze veel harder en zouter.

toasted bread on white ceramic plate

Tamal Asado

Dit eten de Costa Ricanen graag als gebak. Het lijkt een beetje op cheesecake. Iedereen geeft zijn eigen draai aan dit gerecht, maar de basis ingrediënten zijn maismeel, kaas, natilla (zure room), boter, suiker, vanille en een snufje zout. Hier lees je hoe je het zelf kunt maken. Probeer het eens als vegetariër!

Arroz con leche

Deze traditionele rijstpap is een favoriet op de dessertkaart, maar je kunt het ook eenvoudig thuis maken. Rijst is een belangrijk ingrediënt in de Costa Ricaanse keuken. In dit dessert wordt het gecombineerd met kaneel, kruidnagel en melk. De bereiding is vrij simpel. Doe alle ingrediënten in een pan, kook tot de rijst zacht is en voeg vervolgens nog wat gecondenseerde melk en citroenschil toe. Laat dit geheel koken en serveer met wat kaneelpoeder!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen