Restaurant ONA heeft als eerste volledig vegan restaurant in Frankrijk een Michelin-ster gewonnen. Chefkok Claire Vallée moest haar zaak via crowdfunding starten omdat de banken niet in haar geloofden, maar nu krijgt de Franse eindelijk erkenning. Hoe gaaf!
ONA in het kort
Het restaurant ONA ging zo’n vijf jaar geleden open. Op het menu staan alleen maar plantaardige gerechten met bijzondere ingrediënten zoals zeesla, boleten, kalamansi en galangal. Zelfs de inrichting van het restaurant is diervriendelijk: geen leren stoelen of wollen tapijt.
In Frankrijk wordt groente vaak gezien als bijgerecht. Dat een vegan restaurant als ONA dus een michelin-ster gekregen heeft is dubbel zo bijzonder! Claire zegt: ‘We willen laten zien dat je ook anders kunt eten, het hoeft niet altijd vlees te zijn.’
Wil je de gerechten van ONA proeven? In haar restaurant biedt Claire twee vegan menu’s aan. Een ‘marktmenu’ van drie gangen tijdens de lunch van €24 en een ‘gastronomisch menu’ van zeven gangen voor het diner van €59 euro. Dat valt qua prijs reuze mee!
Geen makkelijke stap
De oprichtster Claire Vallée ontdekte haar passie voor koken tijdens een bijbaantje. Hierna werkte ze jarenlang in verschillende restaurants. In Thailand zag ze mogelijkheden van de vegan keuken en wilde ze graag in Frankrijk haar eigen restaurant openen.
Helaas bleek het eenmaal terug in Frankrijk een stuk lastiger dan gedacht om financiering te krijgen. Door de vegan insteek wilden banken haar niet steunen. Ze noemden veganisme “te onzeker”. ‘Misschien zou het anders zijn als we in de hoofdstad wilden beginnen, maar hier in het zuiden is het allemaal wat behoudender.’
Gelukkig hield het antwoord haar niet tegen! Claire zette een crowdfunding-actie op en kreeg zo genoeg geld. Uiteindelijk wilde een ‘groene’ bank ook een deel van de financiering op zich nemen. ONA was een feit.
Twee sterren in één keer
Toen de chefkok het telefoontje kreeg van de Michelingids “voelde het alsof ik werd aangereden door een trein”, verteld ze. Naast de ster won ze ook nog een groene ster. Dit is een nieuwe ster die Michelin in 2020 opgericht heeft. Het doel is om ethische en duurzame restaurants extra te belonen.
Directeur van de Michelin-gids, Gwendal Poullenec zegt: ‘Veel mensen zijn terughoudend. Ze associëren veganistisch eten niet met een gastronomische ervaring.’ Volgens hem zijn de sterren voor ONA een aanmoediging om ook met plantaardige gerechten te experimenteren. Chefkok Claire stelt: “Dit bewijst dat niets onmogelijk is.”
Benieuwd? Je vindt ONA in de Franse stad Ares, vlakbij Bordeaux.
