Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Op Reis Als Vegetariër Of Veganist: Hoe Doe Je Dat?

Vegatarisch of vegan eten op reis kan uitdagend zijn. In Nederland worden we verwend met een veel vega producten in de supermarkt. Ook zijn er genoeg lekkere hotspots. In het buitenland is dit helaas nog niet overal zo en zal je meer je best moeten doen om lekker vegan te eten. Geen zorgen, met deze 10 tips lukt dat zeker! 

1. Dieetwensen in het vliegtuig

Begin je reis al goed door een vega maaltijd te regelen in het vliegtuig. Vooral bij lange vluchten is er vaak een optie om bij het boeken je dieetwensen door te geven. Vergeet dit niet, want eenmaal in het vliegtuig lukt dit vaak niet meer!

Is er geen mogelijkheid om je dieetwens door te geven? Zorg dan zelf voor wat eten. Kook thuis iets wat lang goed blijft zoals wraps of neem een bakje instant noodles mee. Kokend water hebben ze in ieder geval in het vliegtuig!

2. Verdiep je in de lokale keuken

Ieder land heeft zijn eigen specialiteiten. Hoewel deze vaak met vlees of vis zijn, zijn er ook altijd wel vega opties te vinden. Zoek thuisu it welke gerechten vegan zijn op reis, zodat je die kunt gaan uitproberen. Hier lees je bijvoorbeeld over lokale vegan Colombiaanse gerechten.

Ook is het belangrijk om te weten wat je niet moet bestellen. Zo gebruiken ze in veel landen vlees om bouillon te maken. Dan is die tomatensoep ineens niet zo vega meer!

3. Vertaal zo simpel mogelijk

Voor ons is het vaak duidelijk wat je bedoelt als je vertelt dat je vegetarisch of vegan eet. In het buitenland kan dit anders zijn. Daar zijn ze hier soms niet gewend. Het is een luxe om vlees te eten. Ze kunnen zich dan niet altijd voorstellen dat je ervoor kiest om dit niet te eten.

Het is daarom heel handig om te weten hoe je dit uitlegt in de taal van het land waar je heen gaat. Zoek thuis al op hoe je bepaalde zinnen of woorden spreekt in de lokale taal: ik eet geen vlees, ik eet niks van dieren, ik eet niks met melk of eieren etc. Schrijf dit voor jezelf op of laat het lezen via Google Translate. Zo maak je het jezelf makkelijker als mensen je niet begrijpen en maak je het voor de ander ook duidelijker wat ze voor je kunnen doen.

4. Leg het uit

Zoals ik al aangaf bij de tip hierboven: niet iedereen begrijpt waarom je vegan op reis wil eten. Zelf heb ik situaties gehad waarbij ik doodleuk groentesoep kreeg die getrokken was in vleesbouillon. Of een gerecht zonder vlees, maar met super veel ei. Want hoe kom ik anders aan mijn proteïne?! Het was gewoon niet duidelijk genoeg dat ik niet alleen geen stukken vlees eet, maar ook geen dierlijke producten.

Als mensen Engels spreken kun je proberen uit te leggen wat je precies bedoelt. Als mensen je keuze niet snappen, kun je altijd nog zeggen dat je er allergisch voor bent en er ziek van wordt. Of dat je dit vanwege religieuze redenen niet eet. Vaak begrijpen ze dit beter en doen ze hun best geen dierlijke producten in je eten te verwerken. Dit is een klein leugentje voor bestwil, maar wél een waarmee je een hoop verwarring of discussies kunt voorkomen.

5. Wees flexibel

Hoe graag je ook lekker vegan wilt eten op reis, je zult soms wel flexibel moeten zijn. Het kan gebeuren dat je iets dierlijks eet, waarvan je misschien niet eens wist dat dit het geval was. Zo aten Victor en ik een week lang noedels voor ontbijt in Vietnam, aangezien dit het enige vegan gerecht leek. Bleek dat deze noedels van ei gemaakt werden! Voel je op zo’n moment niet meteen schuldig als je (per ongeluk) een keer wat dierlijks hebt gegeten. Je doet je best, maar meer kan je ook niet doen.

Verder kan het soms zijn dat er gewoon geen keus is. Er zullen dagen zijn dat je het moet doen met een bord witte rijst en wat bonen. Probeer hier niet teveel van te balen. Je bent waarschijnlijk op een prachtige plek en het is je eigen keuze om vegan te zijn. Wie weet heb je morgen weer een heerlijke maaltijd!

6. Neem snacks mee

In veel gevallen zal het geen probleem zijn om lekker vegetarisch of vegan te eten op reis. Toch kom je soms op een plek waar weinig keus is. Dit zal 9 van de 10 keer het geval zijn op reisdagen. Bereid je daarom altijd goed voor door voldoende snacks mee te nemen. Stop in je backpack noten, crackers, instant noodles en een pot pindakaas. Eenmaal op reis kun je natuurlijk altijd brood, fruit of groenten kopen. Zo heb je altijd een noodpakket als je geen vega maaltijden kunt krijgen!

7. Kook zelf

Onthoudt dat koken een goede optie is in het buitenland! Het is goedkoop, makkelijk en zo vega als je maar wilt. Veel hostels in Zuid-Amerika hebben een eigen keuken waar je gebruik van kan maken. Misschien ook leuk om meteen wat andere reizigers in je hostel te laten zien hoe lekker vega(n) eten kan zijn. In Azië is een keuken in hostels wat minder gebruikelijk. Denk daarom ook aan het boeken van een AirBnB met een eigen keuken!

8. Uiteten? Doe je research

Het is natuurlijk heel leuk om spontaan een restaurant te zoeken. Als je iets tegenkomt waar je vega(n) kan eten is dit natuurlijk top. Toch kan het op sommige plekken heel lastig zijn. Ik weet nog goed dat Victor en ik super hangry in Indonesië aan het ronddwalen waren en uiteindelijk niets vonden. Niet optimaal. Beter kun je mijn artikelen lezen over de beste vega restaurants in het buitenland. Hier geef ik je goede tips over mijn ervaringen met vega restaurants.

Natuurlijk ben ik helaas niet op elke locatie in de wereld geweest. Daarom is het ook handig om de app Happy Cow te gebruiken. Deze app laat precies zien waar je alle vega(n) restaurants kunt vinden. De app kost nu een paar euro, maar dit is het zeker waard als je er altijd zeker van wil zijn dat je lekker vegan kunt eten op reis.

Vergeet ook niet om je social media in te zetten als onderzoeksbron! Hashtag #veganfood… en de naam van de stad. Zo zocht ik op #veganfoodlissabon en kwam ik erachter dat er op maar 7 minuten lopen een topzaak zat!

9. Indiaas en Oosters

Bepaalde keukens vind je veel in het buitenland, zoals de Indiase en Oosterse keuken. Dat komt goed uit, want deze keukens hebben vaak veel veganistische opties! Ook vind ik het super lekker eten. Zo zijn wij in Laos een week lang naar een super leuke Indiase zaak gegaan.

10. Gerechten veganizen

Gerechten kunnen restaurants steeds vaker veganistisch klaarmaken. Zoals ik al eerder aangegeven had moet je wel even van tevoren uitzoeken hoe je dit precies aangeeft. Wijs op het gerecht dat je wilt bestellen en zeg dan bijvoorbeeld: zonder vis, vlees, ei, kaas en melk. Op die manier hebben wij vaak genoeg vegan besteld op reis, wat helemaal niet vegan op de kaart stond!

Bereid je overigens wel voor op gekke blikken, want volgens sommigen haal je juist het “lekkerste” van het gerecht weg.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen