Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Vegetarisch of veganist in Thailand? Zo is dit geen probleem!

De Thaise keuken is zo ontzettend lekker! Je hoeft je gewoon nooit te vervelen. Sterker nog, misschien ga je zelfs de nodige keuzestress krijgen als je een menukaart openslaat. Er zit alleen 1 addertje onder het gras… Thaise gerechten bevatten vrijwel altijd vlees, vis- en oestersaus. Toch kun je ook goed vegetarische en veganistische gerechten eten in Thailand. Met een klein beetje extra voorbereiding gaat er ware eethemel voor je open. Lees snel verder!

vegetarische en veganistische gerechten in Thailand

Belangrijk om te weten

Voor ik vertel over vegetarische en veganistische gerechten in Thailand, moet ik vertellen over gezichtsverlies. Gezichtsverlies betekend publieke afgang die afbreuk doet aan je sociale positie. De angst hiervoor is erg groot in Thailand. De Thai zal er dus vrijwel alles aan doen om gezichtsverlies te mijden. Zelfs liegen.

Waarom ik je dit vertel? Stel, jij bestelt iets en je geeft je voorkeuren door (vegetarian, no fish sauce etc). Vervolgens vraag je of dit mogelijk is. Geloof mij; het antwoord daarop is altijd ja. Maar omdat in Thailand ‘ja’ lang niet altijd ‘ja’ betekent, weet je nu niet wat je besteld hebt. “Krijg je nu iets vega, of toch niet?” Je begrijpt; het is belangrijk om een klein woordje Thais te leren.

Vegetarische en veganistische gerechten in Thailand

 Zoals ik hierboven al schreef; in Thailand zijn ze geobsedeerd door vlees en gaat er in elk gerecht vis- en oestersaus. Bijna onmogelijk om iets te vinden wat bij jouw vega eetstijl past zou je zeggen. Gelukkig is het in Thailand heel normaal om het eten pas klaar te maken als je het bestelt hebt. Dat betekent dat de kok je gerecht gemakkelijk kan aanpassen! Je moet alleen nog even weten hoe.

Het magische woord ‘Jay’

First things first; vega eten in Thailand betekent niet hetzelfde als in Nederland. Er wordt een duidelijk verschil gemaakt tussen mensen die helemaal geen dierlijke producten eten (vegan) en mensen die liever geen stukken vlees of vis eten. De kok gaat er bij de laatste groep vanuit dat je geen moeite hebt met vlees- of visbouillon of andere vormen van ‘onzichtbare’ dierlijke producten. Kijk dus niet vreemd op als de vegetarische noedelsoep wel in een kippenbouillon gemaakt is.

Wil je dus echt vega eten? Zeg dan dat je alleen ‘jay’ (spreek uit als ‘djee’) eet. Dit is een Chinese term en betekent dat je, net als strenge boeddhisten, helemaal geen dierlijke producten eet. Veel Thai hebben diep respect voor veganisten, omdat dit in het boeddhisme gezien wordt als de zuiverste manier van leven. Ze zullen je maaltijd dan ook (waar mogelijk) altijd aanpassen.

Goed om te weten: ‘jay’ betekend niet alleen geen vlees, vis en dierlijke producten, maar ook geen ui, knoflook en andere sterke kruiden en groentes. Het eten kan dus wat flauwtjes zijn… Ook is het zo dat mensen die ‘jay’ eten geen alcohol drinken. Wees dus niet verbaasd als je vreemde blikken krijgt wanneer je wel een biertje bestelt!

Sticker voor veganistisch eten

Er zijn zoveel boedhisten in Thailand die ‘jay’ eten, dat er zelfs een speciale sticker voor deze gerechten bestaat! Let op een gele sticker of afbeelding met 2 rode tekens die lijken op het getal 17. Sommige restaurants gebruiken hetzelfde teken om aan te geven dat ze helemaal geen dierlijke producten gebruiken. Super handig!

Vega restaurants in overvloed

In de meeste steden in Thailand is het geen enkel probleem om een vegetarisch of veganistisch restaurant te vinden. Sterker nog; Chiang Mai wordt ook wel de hoofdstad van de vegetarische keuken genoemd. Van hipster tenten en uitgebreide buffetten tot knusse toko’s en streetfood-kraampjes. Met de Happy Cow app op je telefoon vindt je super makkelijk de meest heerlijke plekken.

Ook leuk; doe een foodtour en leer alles over het overheerlijke Thaise eten!

Gerechten die je echt moet proberen

Bij één van de vele toeristische restaurants is het geen probleem om lekker vega te eten. Maar wil je ook af en toe typisch lokaal eten? Of simpelweg een snack oppikken langs de straat? Dan is het handig om te weten welke traditionele gerechten je zonder problemen, of met een kleine aanpassing, kunt eten. De onderstaande gerechten zijn perfect voor vegetarisch eten in Thailand.

  • Pad thai: voor dit gerecht mag je me ‘s nachts wakker maken! Het is een simpel noedelgerecht met verse groente en een frisse saus, maar oh zo lekker. Vraag wel of ze de pad thai klaarmaken zonder kip en vissaus en voor veganisten zonder ei. Vaak krijg je (knapperige) tofu als vervanger voor de kip!
  • Som tam: dit is een salade van rauwe papaja, tomaat, limoen en pinda’s die je helemaal naar smaak kunt customizen. Perfect voor beginners.
  • Mango sticky rice: plakkerige, zoete rijst met sappige mango en kokosmelk. Hoe bedenk je het? Maar als je het eenmaal geproefd hebt wil niets anders meer als dessert.
  • Thaise curry: de kruidige Thaise curry’s zorgen altijd weer voor een nieuwe smaaksensatie. Hoewel ze meestal met kip of varkensvlees op het menu staan, kun je ze gemakkelijk vega laten maken. Goed om te weten; de groene curry is meestal mild, terwijl de gele en rode curry’s vrij pittig kunnen zijn.

Spoedcursus Thais

Om het makkelijk te maken bij deze een korte cursus Thais. Ik heb alles ‘op zijn hollands’ opgeschreven om het zo makkelijk mogelijk te maken. Voel je je hier toch niet erg comfortabel bij? Je kan ook Google translate gebruiken en op de sprekers knop drukken. Werkt wonderen!

Ik eet veganistisch/veganistisch:

  • Diechan kin djee kha (voor vrouwen)
  • Pom kin djee klap (voor mannen)

Ik eet geen vlees:

  • Diechan kin mang saa wie rat kha (voor vrouwen)
  • Pom kin mang saa wie rat klap (voor mannen)

Als de bovenstaande zinnen verwarde blikken opleveren, is het tijd om Google translate erbij te pakken.

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie kan ontvangen als je iets koopt dat ik echt aanbeveel. Dit kost jou niets extra en ondersteunt vegareizen. Bedankt! **

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen