Wist je dat Peru in het Guinnes Book of Records voor meest gevarieerde keuken staat? Hoewel Peru bekend staat als een echt vleesland (denk bijvoorbeeld aan het eten van cavia’s en lama’s), hebben ze hier gelukkig ook heerlijke vegetarische gerechten! Lees hier over 11 lokale vegetarische gerechten in Peru die je moet proberen.

Regionale keukens
Peru heeft superveel traditionele gerechten. Elke regio heeft zijn eigen keuken met andere ingrediënten. Zo is het noorden van Peru gericht op gerechten met kalebas en chilipeper. In het zuiden vind je juist veel stoofschotels en maaltijdsoepen met bijvoorbeeld maïs en aardappelen uit Cuzco. Het centrale deel van Peru heeft helaas vooral vlees gerechten. Gelukkig heb je hier ook knolgewassen en groene kruiden! In het Amazone-gebied is het wat exotischer. Hier heb je bijvoorbeeld gerechten met gefrituurde bakbanaan.
Dat gezegd hebbende, veel gerechten bevatten ten minste één van de volgende ingrediënten:
- Maïs
Wist je dat er in Peru meer dan vijftig soorten maïs groeien? Groen, zwart, roze, wit en geel. Je kunt het zo gek niet bedenken! De maïs die in Peru wordt gevonden, is anders dan je gewend bent. Het is een stuk zoeter met grote pitten. - Aardappelen
In Peru vind je namelijk meer dan 3000 soorten aardappels! Sterker nog, alle aardappelrassen in de wereld zijn te herleiden tot Zuid-Amerika. Peru is een echt aardappelland. Saai? Absoluut niet, want ze kunnen er de meest heerlijke gerechten mee bereiden. - Quinoa
Je zou het misschien niet verwachten, maar quinoa is echt een hoofdbestanddeel van de Peruaanse keuken. - Bonen
Een van de meest populaire bonen in Peru is de limaboon. Hoe toepasselijk!

De Lekkerste Vegetarische Gerechten In Peru
1. Tamales
Tamales zijn een gestoomde maisdeegrol in een bananen- of maisblad. Ze zijn te koop met of zonder vulling. De meest voorkomende vullingen zijn vlees, groenten, kaas, fruit of rijst. Het is een super traditioneel gerecht. Vroeger werden de tamales vooral gegeten in het leger, omdat ze zo makkelijk te vervoeren zijn.

2. Quinoa soep
Quinoa komt oorspronkelijk uit het Peruaanse Andesgebergte. Deze soep wordt zowel met als zonder vlees gemaakt. De vegetarische versie bevat diverse groenten met quinoa in een groentebouillon. Denk bij groenten aan aardappelen, wortelen, courgette, paprika, enzovoorts. Super vullend en lekker!

3. Causa
Causa is een koud voorgerecht waarbij laagjes worden gemaakt van allerlei ingredienten. Dit is één van onze favoriete vegetarische gerechten in Peru. Standaard zit er aardappel in dit gerecht. Dit ziet er werkelijk prachtig uit.
Wist je dat het woord causa in de taal van Inca’s levensonderhoud betekend? Dit komt door het volgende: tijdens de oorlog tussen Peru en Chili was voedsel schaars. Maar aardappels waren altijd beschikbaar. Dus maakten de vrouwen deze mooie torens om te voorzien in het levensonderhoud.

4. Papa a la Huancaina
Papa a la Huancaina, oftewel aardappels in een pittige roomsaus met ei. Super lekker! Dit wordt meestal als voorgerecht of bijgerecht geserveerd. Pas wel op, de saus kan heel pittig zijn.

5. Papa Rellena
Oftewel: gevulde aardappelen. De vegetarische vulling bevat vaak ui, eieren, kruiden en diverse groenten.

6. Rocoto Rellena
Een ander gevuld item, dit keer een gevulde paprika. Zoals je misschien al hebt begrepen, betekent relleno gevuld. Je kunt in Peru ook andere gevulde dingen tegenkomen, zoals avocado’s. De paprika’s zijn vaak gevuld met eieren, kaas en uien.

7. Ocopa
Ocopa is een typisch Peruaans gerecht dat oorspronkelijk uit Arequipa komt. Het is gemaakt van gekookte aardappelen met een saus gemaakt van gele chili (aji mirasol), gebakken uien en knoflook, crackers, pinda’s en kruiden zoals huacatay en koriander. Bovenop krijg je vaak olijven en hardgekookte eieren. Soms wordt dit gerecht ook geserveerd met in citroen gemarineerde uien.

8. Alfajores koekjes
Deze koekjes zijn een variant op Arabische koekjes die de Spanjaarden in de koloniale tijd meenamen. De Peruaanse bakkers hebben hun eigen twist aan de zoete traktatie gegeven. Inmiddels heeft elk Zuid-Amerikaans land wel zijn eigen versie.
De Peruaanse versie bestaat uit twee laagjes kruimelige koek met heerlijke karamel ertussen. De koek wordt gemaakt van maïsmeel, boter en suiker.

9. Cancha
Ons doet dit heel erg denken aan popcorn. Cancha is namelijk geroosterde, zoute maïs. Het grote verschil met popcorn is dat dit type maïs niet popt, waardoor het net even anders smaakt. Cancha wordt vaak als snack geserveerd, zoals wij nootjes serveren.

10. Tacu Tacu
Dit gerecht is een soort dikke koek van samengeperste rijst en gepureerde bonen. Vaak zit er ook een spiegeleitje erbovenop. Het klinkt misschien niet super lekker, maar het is perfect comfortfood. Inmiddels zijn er allerlei varianten op de traditionele Tacu Tacu. Bijvoorbeeld met vlees, vis of zelfs fruit!

11. Picarones
Picarones zijn een gefrituurde donuts van pompoen en zoete aardappel met siroop. Ze zijn super populair in Peru en worden vooral in Lima op straat verkocht. Peruanen eten het vooral als toetje en pas op: ze zijn verslavend.

Traditionele Drankjes
1. Chicha morada
Chicha morada is een warm en zoet drankje. De Peruanen maken het van paarse mais en ze geloven dat dit een helende werking heeft. Zo zou het de bloeddruk verlagen en de gezondheid verbeteren. De mais koken ze samen met verschillende soorten vruchten. Vervolgens laten ze het afkoelen en is het een verfrissende drank.

2. Inca Kola
Je ziet vrijwel alle Peruanen genieten van dit mierzoete drankje. Het is geel van kleur en smaakt een beetje naar bubble gum. Ik vind het erg lekker, maar niet iedereen is fan. Zeker iets om een keer te proberen!

3. Pisco Sour
Dit is een cocktail gemaakt van de sterke drank Pisco, limoen, suikerwater en opgeklopt eiwit. Pisco wordt gemaakt van druiven waardoor het een heerlijk frisse cocktail wordt. Hier kun je lezen hoe je hem zelf kunt maken!

