Veilig Colombia

Hoe veilig is Colombia nu echt? Alle tips & feiten

Ongetwijfeld heb je het dit gehoord toen je vertelde dat je naar Colombia gaat: ‘kijk je wel uit?’ en ‘is het wel veilig?’. Op die laatste vraag zullen wij je in dit artikel zo goed en uitgebreid mogelijk antwoord geven. Hieronder lees je alles over veilig reizen in Colombia.

Is Colombia veilig genoeg om te reizen?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’! De laatste jaren is de veiligheidssituatie in zo’n beetje elk gebied verbeterd. Het reisadvies is in veel gebieden niet anders dan het reisadvies dat voor Thailand gegeven wordt. Niet naar Colombia gaan vanwege de veiligheid slaat dus nergens op. Dat neemt echter niet weg dat er in bepaalde gebieden nog steeds problemen zijn. Ook is de politieke situatie niet altijd even stabiel en dit brengt soms ook narigheid met zich mee.

Het belangrijkste is om te beseffen dat Colombia geen Nederland of Bali is. Houdt dus je gezonde verstand erbij. Ga niet in je eentje door verlaten straatjes lopen of alleen lange wandelingen door het oerwoud maken. Ga ook niet naar de rode en oranje gebieden op de kaart van het reisadvies Colombia door Nederland Wereldwijd. Deze gebieden zijn niet voor niets rood. Doe je dit, dan kun je prima veilig in Colombia rondreizen!

_MG_8716

Is Colombia ook veilig genoeg om alleen te reizen?

Het antwoord op deze vraag is wederom ‘ja’! Er zijn tegenwoordig veel reizigers (ook vrouwen) die alleen door Colombia reizen en geen enkel probleem ervaren. Zolang je je houdt aan de adviezen die gegeven worden, je je goed inleest en je gezonde verstand gebruikt is er werkelijk waar niets aan de hand. Je kunt dan prima alleen door Colombia reizen.

Om ervoor te zorgen dat jij in Colombia geen narigheid meemaakt in welke vorm dan ook, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.

_MG_8488

Tip 1: Kies je ho(s)tel op basis van veiligheid

Een goede tip om erachter te komen of jouw ho(s)tel in een veilige wijk ligt, is door op de kaart te kijken van websites als hostelworld of booking.com. Als er veel ho(s)tels in een bepaald gebied te vinden zijn, dan is dit vaak een veilige buurt.

pexels-pixabay-271643

Tip 2: Geef geen papaja

No dar papaya. Dit is een typisch Colombiaanse uitspraak om aan te geven dat je niet te koop moet lopen met wat je hebt. Anders ben je het kwijt of neemt de kans op beroving toe. Hoe geef je geen papaja?

 • Verdeel je geld over verschillende plaatsen;
 • Laat pasjes die je niet gaat gebruiken in je hotel;
 • Draag geen (dure) sieraden;
 • Stop niets in je achterzak;
 • Gebruik je telefoon niet op straat, maar loop een winkel, restaurant of café in;
 • Kleed je als een local;
 • Laat je camera in je tas en haal deze er alleen uit als je foto’s wilt maken.
_MG_6068

Tip 3: Bestel een Taxi

Het is het beste om geen taxi op straat aan te houden. Beter laat je je ho(s)tel een taxi bestellen of doe dit met de apps Cabify of Beat. Helaas is Uber sinds eind december 2019 officieel door de rechter verboden in Colombia. Het is namelijk direct duidelijk dat je een toerist bent. Hierdoor ben je een groter doelwit om opgelicht of beroofd te worden. Als je daarbij niet zo goed Spaans spreekt, wordt alles nog een stuk lastiger.

taxi Colombia

Tip 4: Pin op een veilige plek en verdeel je geld

Je zal niet de eerste zijn die na het pinnen wordt achtervolgd om later gerold (of beroofd) te worden. Pin daarom het liefst op een veilige plek, zoals in een winkelcentrum of een supermarkt. Ook raden we je aan om na het pinnen je geld meteen (over je lichaam) te verdelen.

Wat te doen Cartagena

Tip 5: Herken trucs

Bekende trucs zijn:

 • Drugs in je drankje tijdens het uitgaan.
 • Afleidingstrucs waarbij iemand iets over je heen morst, een foto wil maken van je of tegen je aanloopt. Ondertussen wordt je ongemerkt door een ander gerold.
 • Wisseltrucs waarbij het briefje van 50.000 pesos snel omgewisseld wordt voor een briefje van 5.000. Vervolgens wordt gezegd dat je te weinig betaald hebt.
 • Ontvoert worden in een taxi die je niet van tevoren hebt besteld, waarna je al je geld moet afgeven.
 • Zakkenrollers in gebieden waar veel mensen zijn.
_MG_6083

Tip 6: Zorg voor een goede tas

Mocht je nog een tas nodig hebben voor je op reis gaat, dan kunnen wij 100% een anti-theft backpack aanraden. Dit is een speciale rugzak waarbij het extra moeilijk (lees onmogelijk) voor zakkenrollers wordt gemaakt. Er zijn meerdere soorten anti-theft rugzakken te koop. Bij mijn tas zijn de ritsen en vakken verstopt, is de tas gemaakt van snijvast materiaal en is er een usb-oplaadpoort aanwezig.

Veilig Colombia

Tip 7: Vraag het aan een local

Mocht je toch twijfelen of iets wel of niet kan, zoals lopen door een bepaald stadsdeel in het donker, vraag het dan! Bijvoorbeeld aan je ho(s)tel of aan iemand die de plek goed kent. Zo ben je er in ieder geval zeker van!

_MG_3179