Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Dit moet je weten over reizen naar Vietnam

Vietnam is een prachtige bestemming. Een ervaring die je nooit zal vergeten! Toch is het handig om een aantal zaken van tevoren te weten als je naar Vietnam gaat reizen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten om je te helpen.

reizen Vietnam
Rijstvelden in Sapa

Vaccinaties en gezondheid

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de vereiste vaccinaties voor Vietnam en dat je inentingen op tijd hebt gekregen. Sommige intentingen moet je namelijk twee keer krijgen met een bepaalde tijd tussen de eerste en tweede prik! Je kunt je vaccinaties krijgen bij de GGD of bij de traveldocter. Hieronder staan de meest voorkomende vaccinaties die aanbevolen worden voor reizigers naar Vietnam:

 • DTP (difterie, tetanus, polio): dit is een standaardvaccin voor elke reiziger.
 • Hepatitis A: dit vaccin beschermt tegen de leverziekte hepatitis A. Ook dit is een standaardvaccin voor elke reiziger.
 • Hepatitis B: dit vaccin beschermt tegen hepatitis B, een leverziekte die door bloed-op-bloedcontact, seks of het delen van naalden kan worden overgedragen. Hij wordt aangeraden als je langer dan 3 maanden in Vietnam verblijft.
 • Malaria: in Vietnam zijn er gebieden waar Malaria voorkomt. Ga je hierheen, dan is het belangrijk om malariapillen mee te nemen ter bescherming.

Raadpleeg altijd een arts of reisvaccinatiekliniek voor advies. Want vaccinaties zijn afhankelijk van verschillende dingen. Bijvoorbeeld hoe lang je weg gaat, waar je precies heen gaat en je persoonlijke gezondheidssituatie.

ervaringen Hoi An
Straatbeeld van Hoi An

De beste reistijd

Vietnam is een groot land met verschillende klimaten en weersomstandigheden. Hieronder vind je informatie over de beste tijd om naar verschillende delen van Vietnam te reizen:

 • Noord-Vietnam: Het noorden van Vietnam heeft een gematigd klimaat. Je kunt hier het beste heen gaan tussen oktober en april, wanneer het weer koel en droog is.
 • Centraal-Vietnam: Centraal Vietnam heeft een tropisch klimaat. Tussen februari en augustus is de beste reistijd, wanneer het weer warm en droog is. Het regenseizoen loopt van september tot en met januari.
 • Zuid-Vietnam: Het zuiden van Vietnam heeft een tropisch klimaat en het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober. De beste tijd om te bezoeken is tussen november en april, wanneer het weer warm en droog is.

Dat gezegd hebbende: het weer in Vietnam kan tijdens het regenseizoen nog steeds heel aangenaam zijn! Laat je hier dus niet door tegen houden. Je zult tijdens het regenseizoen te maken hebben met korte, zware buien. Even intens, maar je hebt geen last van continue regen zoals we hier in Nederland kennen. Wij waren tijdens het regenseizoen aan het reizen door Vietnam, maar hebben een geweldige tijd gehad.

ervaringen Cat Ba
De beroemde baai Ha Long Bay

Alles over de reisverzekering

Om met de deur in huis te vallen: ‘ja, een reisverzekering is echt belangrijk’. Zeker wanneer je van plan bent om op avontuur te gaan of dure spullen (denk aan je camera) meeneemt. Gelukkig zijn er verschillende reisverzekeringen beschikbaar voor reizigers naar Vietnam. Stel jezelf de volgende vragen als je een reisverzekering gaat kiezen:

 • Medische dekking: kijk of de verzekering medische kosten, evacuatie en ziekenhuisopname dekt. Het is belangrijk om een verzekering te hebben die je dekt voor onvoorziene medische kosten tijdens je verblijf in Vietnam.
 • Bagagedekking: controleer of de verzekering dekking biedt voor verlies, diefstal of beschadiging van je bagage. En wat de maximum van dit bedrag is.
 • Annuleringsdekking: bepaalde verzekeringen bieden dekking voor annulering of verandering van je reisplannen.
 • Beperkingen en uitsluitingen: lees altijd de voorwaarden en beperkingen van de verzekering zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat er wel en niet wordt gedekt.

Vergelijk verschillende verzekeringen via sites als Independer en kies de verzekering die het beste aansluit bij jouw reis en budget. Wij waren voor onze reis met OHRA verzekerd.

Tip: soms is het goedkoper om een doorlopende verzekering te nemen (dus voor 1 jaar/12 maanden), dan een kortlopende verzekering (voor bijvoorbeeld 2 maanden). Vergelijk dus zeker de twee pakketten met elkaar!

Prachtige natuur in Ninh Binh

Geldzaken in Vietnam

Je betaalt in Vietnam met de Vietnamese Dong. Bijna alle geldautomaten in Vietnam accepteren je bankpas en creditcard. Dat is mooi meegenomen! Houdt er wel rekening mee dat er extra kosten verbonden zitten aan het pinnen van geld en er kan een maximum zijn hoeveel je per keer mag opnemen. Ik heb daarom extra artikelen geschreven over geld in Vietnam.

In dit artikel kan je lezen hoeveel geld je per bank mag pinnen in Vietnam.
In dit artikel lees je alles over de kosten in Vietnam. Zo weet je op hoeveel budget je moet rekenen!

kosten Vietnam
Straatverkoper in Ho Chi Minh City

Denk hieraan bij het huren van een scooter

Reizen op scooter of motorfiets is een geweldige manier om Vietnam te verkennen! Maar, er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld:

 • Rijbewijs: om een scooter of motorfiets te mogen huren in Vietnam, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze kan je halen bij de ANWB.
 • Verzekering: ga je een voertuig kopen, dan is het verplicht om een verzekering te hebben voor je scooter of motorfiets. Ook is het raadzaam om een verzekering te nemen die medische kosten bij een voertuig ongeval dekt. Better safe than sorry…
 • Verkeersregels: hou rekening met de verkeersregels en -gewoonten in Vietnam. Het verkeer is chaotisch en druk, dus zorg ervoor dat je voorzichtig rijdt.
 • Uitrusting: zorg ervoor dat je rijdt met een helm op! Zit je helm niet goed, vraag dan gerust om een andere bij de verhuurder! En nee, dat is niet gek.
Ha Giang loop ervaringen
Gaafste motorrit ooit: de Ha Giang Loop

Regel je visum

Voor iedereen die naar Vietnam wilt reizen, is een visum verplicht. Je kunt op verschillende manieren een visum krijgen, dit is afhankelijk van hoe lang je in Vietnam wilt blijven.

 • E-visum: Je kunt het e-visum aanvragen als je kort naar Vietnam gaat (maximaal 30 dagen). Dit is de meest makkelijke en snelle manier om een visum te krijgen. Je vraagt het visum aan via de officiële website van de Vietnamese immigratiediensten. Na de verificatie en goedkeuring door de Vietnamese immigratiediensten ontvang je het e-visum via e-mail.
 • Visum bij aankomst: het visum bij aankomst voor Vietnam is sinds 2021 helaas niet meer verkrijgbaar. Reizigers moeten nu een e-visum of traditioneel visum verkrijgen voor je naar Vietnam gaat.
 • Traditioneel visum: Als je langer dan 30 dagen in Vietnam wilt blijven, of als je van plan bent om het land in en uit te reizen, heb je mogelijk een traditioneel visum nodig. Dit visum moet worden aangevraagd bij een Vietnamese ambassade.

Houd er rekening mee dat de visum vereisten kunnen veranderen, dus bekijk ook zeker de meest recente informatie.

En zelfs een woestijn in Mui Ne
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen