Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

De vulkaan Acetenango beklimmen, zo doe je dat!

Guatemala is hét land van de vulkanen en de vulkaan Acetenango beklimmen is iets wat je niet mag overslaan als je hier bent. Met je eigen ogen een vulkaan lava zien spuwen, wie wil dit nu niet!? Vanaf de top van Acatenango heb je prachtig uitzicht op de omliggende vulkanen Agua, Fuego en Pacaya. Aangezien Fuego erg actief is, zie je geregeld een indrukwekkend uitbarsting. Kortom, dit is iets wat je gezien moet hebben! In deze mini reisgids vertellen we je alles over de wandeling, geven we je tips en geven we een paklijst van de meest essentiële dingen.

_MG_0053

Hoe kom je er?

Je beklimt de vulkaan Acetenango altijd met een gids. Vanuit Antigua en Guatemala City worden er veel tours aangeboden. De meeste tours zijn twee dagen, al is het ook mogelijk om een tour van 1 dag te boeken. Dit raden we echter niet aan, want het is een zware wandeling en je hebt minstens 2 dagen nodig om van al het moois te genieten.

Wij hebben een twee daagse tour bij Selina geboekt en deze kostte 35 dollar. Hierbij zat het volgende inbegrepen:

 • Tent en slaapzak
 • 2 liter water
 • Lunch en avondeten dag 1, ontbijt dag 2
 • Wandelstok

Dit moest zelf meegenomen worden:

 • 3 liter water
 • Geld (voor de entree, om een extra gedeelte te beklimmen en eventuele tip voor de gids)
 • Zaklamp
 • Snacks

De tent en slaapzak waren in het basiskamp aanwezig, de rest moest zelf gedragen worden. Houdt er rekening mee dat dit per aanbieder verschilt, want bij sommige tours moet je ook je eigen slaapzak naar boven dragen. Vraag hier dus altijd naar!

TIP: Mocht je geen (goede) wandelschoenen of kleren hebben, dan kun je deze op de dagelijkse markt in Antigua kopen. Deze hoef je dus niet vanaf Nederland mee te nemen.

_MG_9726

Is het zwaar?

Wij zijn van mening dat iedereen met een degelijke conditie deze wandeling kan maken, maar wees je ervan bewust dat het echt een hele zware hike is om de vulkaan Acetenango te beklimmen. Zelfs voor mensen die vaak wandelen of veel sporten! Dit komt door de hoogte, het zanderige terrein en het feit dat je weinig tot geen slaap zal hebben. Vanwege deze redenen heeft alleen Victor de Acetenango vulkaan beklommen.

Kortom: dit is een hike voor iedereen die een onvergetelijke ervaring wil hebben en daarvoor bereid is 2 dagen flink af te zien.

Mocht je de hike naar boven te zwaar vinden, dan is er ook een optie om met paard omhoog te gaan. Wees dan wel bereid om goed geld neer te leggen, want goedkoop is het niet.

IMG_4540

Is het de moeite waard?

Iedereen die deze hike gedaan heeft is het er unaniem over eens: de zware klim was het 100 procent waard! Een actieve vulkaan die daadwerkelijk lava spuwt om de zoveel tijd, dat is zó uniek. Dit kun je op weinig plekken in de wereld ervaren. Victor vond het beklimmen van de Acetenango vulkaan het mooiste natuurspektakel wat hij ooit gezien heeft. Dit is een bucketlist item, zonder dat je weet dat het op je bucketlist staat!

De tour kost bijna niets in verhouding met wat je ervoor terug krijgt. Voor 35 dollar krijg je een volledig verzorgde tour, die relatief rustig is! Je bent niet constant omringd door toeristen op de top en je gaat in een groep van maximaal 8 mensen naar boven (verschilt natuurlijk wel per aanbieder). Daarnaast geeft deze ervaring je ook heel veel voldoening, omdat het zo’n zware wandeling is. Maar wat je uiteindelijk te zien krijg na de fysieke test, is het afzien meer dan waard.

IMG_4707

Wat kun je verwachten? (uitgebreid)

Mocht je erover nadenken om de vulkaan Acetenango te beklimmen, dan kunnen we ons voorstellen dat het prettig is om er meer over te weten. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van onze ervaring. Zo kun jij een goed beeld krijgen wat je te wachten staat!

Houdt er ook rekening mee dat de tour soms erg kan afhangen van het weer. Wij hebben verhalen gehoord van mensen die dag 2 helaas niet konden lopen vanwege zware regenval.

_MG_0053

Vertrek Vanuit Antigua

Om 8:30 uur werd Victor met een busje opgehaald bij het hostel, waarna er nog kort door Antigua gereden werd om de rest van de mensen op te halen die ergens anders verbleven. Met 8 mensen in totaal was de groep compleet om de vulkaan Acetenango te beklimmen. Halverwege de tocht kreeg 1 persoon enorme last van hoogteziekte, waardoor hij eerder afhaakte. Zijn vriend ging uit solidariteit met hem mee terug naar Antigua. Uiteindelijk bestond de groep dus uit 6 mensen, lekker klein!

Vanaf Antigua werd er naar de voet van de vulkaan gereden. Hier moest je de entree betalen (50Q) en enkele gegevens invullen. Ook kreeg iedereen hier een wandelstok, 2 liter water en een lunch- avond- en ontbijtpakket. De mensen die geen jas, muts en/of handschoenen hadden, kregen deze te leen. Vervolgens was het nog een halfuur tot uur rijden naar plek waar de hike begon.

_MG_9745

De hike begint

Meteen vanaf het beging van de wandeling loop je al vrij steil omhoog door een zanderig gebied. In het zand zak je snel weg, waardoor het wandelen erg lastig is. Ook voel je de hoogte meteen. Aangezien het nog vroeg is en je niet warmgedraaid bent, is dit één van de heftigste momenten van de wandeling. In het begin is iedereen nog veel met elkaar aan het kletsen, maar op een gegeven moment is het stil: iedereen heeft het zwaar.

Op een gegeven moment kom je bij de eerste stop. Hoe snel dit is, hangt natuurlijk af van je groep. Je bent zo snel als de langzaamste wandelaar. Als je een snelle groep hebt, bereik je na zo’n 20 minuten de 1e stop. Na een korte break vervolg je je pad. Je loopt nog steeds door een zanderig terrein, maar nu zijn er ook houten trappetjes aangelegd. Dit maakt het lopen wel iets makkelijker! Na ongeveer een halfuurtje lopen bereik je de tweede stop.

Op de tweede stopplek heb je allerlei bankjes waar je kunt zitten en staat er een huisje. Hier kun je naar de wc (let op, dit is een natuur wc, dus veel meer dan een gat in de grond is het niet) en nog wat snacks en drinken kopen. Dit is de enige plek waar je nog wat extra’s kan kopen, dus mocht je nog meer snacks mee willen nemen of snel door je water heengaan, dan is dit het moment om je slag te slaan!

_MG_9720

Op naar het Basiskamp

Na de tweede stop vervolg je je weg omhoog, maar nu loop je vooral door een bosgebied. Dit is minder zanderig, waardoor lopen een stuk beter gaat. Ook is het op sommige stukken minder steil. Er prettig! Na ongeveer een uur wandelen ga je lunchen op een open plek. De standaard lunch bestaat uit kip/rijst/groente met een stuk fruit erbij, maar er is ook een vega optie. Dan krijg je aardappel/pompoen/rijst met een stuk fruit erbij.

Na de lunch klim je weer verder. Deze wandeling is gelukkig minder steil als de rest van de wandeling. Dat is zeer welkom, want je bent natuurlijk al vrij moe van het vele lopen. Op een gegeven moment heb je nog een derde stopmoment en na deze stop is het voornamelijk vlak. Ook kun je vanaf hier al de Fuego vulkaan en de Agua vulkaan zien!

Vlak voor je het basiskamp bereikt, moet je nog een vrij steil stuk omhoog lopen dat ook flink zanderig is. Dat is vrij pittig, maar gelukkig kun je daarna rusten. Rond half 4 a 4 uur zul je bij het basiskamp aankomen.

_MG_9782
Acatenango vulkaan beklimmen

Optie: beklim de Fuego vulkaan om nog dichterbij te komen

Eenmaal aangekomen bij het basiskamp krijg je de optie om ook de Fuego vulkaan te beklimmen en daar de zonsondergang te zien. Dit kost 150Q extra per persoon en is nog zo’n anderhalf uur lopen. Deze wandeling is echt heel zwaar, nog zwaarder dan de wandeling naar het basiskamp. Dit komt natuurlijk doordat je al zo’n 5 uur gelopen hebt en doordat de het heel zanderig en stoffig is

De extra klim naar de Fuego vulkaan is honderd procent de moeite waard. Hier zie je van dichtbij de vulkaan exploderen en lava stromen. Vanaf het basiskamp kun je dit uiteraard ook zien, maar dat blijft een ander ervaring dan wanneer je op enkele honderd meters afstand staat. Hier voel je pas écht de kracht van de natuur. Voor degenen die hoogtevrees hebben: helemaal aan het uiterste punt staan zal een uitdaging voor je zijn. Aan beide kanten van het pad gaat het namelijk heel steil naar beneden. Meerdere mensen vonden dit eng. Maar zelfs als je niet op het uiterste puntje staat is het een heel indrukwekkend uitzicht!

Als je ervoor kiest om ook de wandeling naar de Fuego vulkaan te doen, dan moet je sowieso een zaklamp meenemen en warme kleding. Het is namelijk donker als je terugloopt van de Fuego en het kan hier erg koud worden. Omdat je pas gaat avondeten nadat je terug bent van de klim naar Fuego (rond 8 uur ’s avonds), raden we je aan om eerst een snack te eten.

IMG_4703

Overnachten op de Vulkaan Acetenango

Zodra je terug bij het basiskamp bent, ga je met zijn allen avondeten. Dit is ofwel pasta bolognaise, ofwel pasta met tomatensaus (de vega optie). Hierbij krijg je ook een broodje dat je op het vuur kan leggen en marshmallows. Na zo’n zware wandeling is dit zéér welkom!

Slapen doe je met zijn allen in één tent voor 8 personen. Je ligt in een slaapzak op een matje op de grond. Dit zag er schoon uit! Je hebt geen kussen, dus iets meenemen om je hoofd op te leggen is aan te raden. Overigens moet je niet teveel verwachten van het slapen. Elke dertig minuten kan je namelijk een enorme harde knal horen vanaf de vulkaan, waardoor je wakker schrikt.

IMG_4585

Rise & Shine

De volgende dag wordt je om 4 uur ’s ochtends gewekt om de zonsopkomst vanaf de top van de Acetenango te zien. Van tevoren ontbijt je niet, dus zorg dat je nog wat snacks overhebt om te eten. Ook moet je je heel warm aankleden, want het is ijskoud rond dit tijdstip. Gelukkig kun je wel je rugtas in het basiskamp laten liggen, want na de zonsopgang keer je hier weer naar terug. Zorg er in ieder geval voor dat je wel je zaklamp meeneemt naar boven (en je camera uiteraard), want het is superdonker.

De wandeling naar de top is heel zanderig en steil; je kan dus makkelijk uitglijden. Vaak zijn er meerdere groepen die naar boven lopen, dus je kan in een soort van colonne eindigen. Na zo’n anderhalf uur bereik je de top. Het ligt een beetje aan het weer, maar waarschijnlijk zal je hier een prachtige zonsopgang zien. Ook kun je vanaf hier de lampen in Antigua zien branden, de Fuego vulkaan van bovenaf zien en de Aqua vulkaan in de verte. Wat een ervaring!

Je bent ongeveer een halfuur op de top van Acetenango, waarna je weer naar beneden gaat. Dit gaat veel sneller dan de klim naar boven! In ongeveer 30 minuten stond iedereen weer in het basiskamp. Eenmaal terug in basiskamp wordt er ontbeten. Dit bestond uit cornflakes, fruityoghurt en 2 broodjes met jam.

Na het ontbijt pak je al je spullen en begint de afdaling. Het duurt ongeveer 3 uur tot je helemaal beneden bent. Hier lever je je geleende spullen in en staat er een bus op je te wachten om je naar je hostel te brengen. Ook vraagt de gids hier om een eventuele tip.

_MG_9988

Wat moet je meenemen als je de vulkaan Acetenango gaat beklimmen?

Als je de vulkaan Acetenango gaat beklimmen, dan moet je natuurlijk zo min mogelijk meenemen. Hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder je tas en de wandeling natuurlijk is! Toch zijn er enkele dingen essentieel, deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Tas die groot genoeg is, want je moet 5 liter water bij je dragen, je ontbijt/lunch/avondeten en genoeg warme kleding
 • 3 liter water (2 liter water is inbegrepen)
 • Extra geld voor de entree (50q), het extra lopen naar Fuego (150q), eventuele tip voor de gids en eventuele snacks/drinken
 • Zaklamp (hoofdlamp is prettig, maar niet essentieel)
 • Goede schoenen
 • Warme kleren en muts/handschoenen
 • Camera
 • Snacks
 • Paracetemol en eventuele hoogteziektemedicatie(gids wel wat medicatie bij zich)
 • Lakenzak is wel prettig, maar niet essentieel.
 • Blarenpleisters
 • Een beetje WC papier

Als je een tour met overnachting boekt moet je in ieder geval altijd even vragen of:

 • je je tent en slaapzak zelf moet dragen (zo weet je of je je grote backpack mee moet nemen)
 • wat je kunt verwachten van de maaltijden (zo weet je hoeveel/welke snacks je mee moet nemen)
 • of een wandelstok en zaklamp bij de prijs inbegrepen is. Zo niet, dan is het essentieel om deze te huren/kopen.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen