Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Wat gebeurd er als iedereen veganist wordt?

Wat zou er gebeuren als iedereen opeens veganist wordt? Dat is een vraag die me al een tijdje bezig houdt. Uiteraard zijn er dan geen megastallen en overvolle kippenhokken meer. In een restaurant kun je geen biefstuk meer bestellen. Iedereen draagt nepleer en bont is verleden tijd. Maar wist je dat er in de wereld ook minder broeikasgassen zullen zijn, het milieu minder belast wordt, jij gezonder zult zijn en hongersnood verdwijnt? Lees mee!

Geen hongersnood meer in de wereld

Heftig maar waar: als iedereen vandaag veganist wordt, zou er geen honger meer in de wereld zijn. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Lees dan even het volgende:

Uit onderzoek blijkt dat als je vlees eet, er voor jouw dieet zo’n 17x meer land en 14x meer water nodig is dan voor het dieet van een vegetariër. Dit komt doordat al het vee ook voedsel en water nodig heeft om uiteindelijk op iemands bord te kunnen belanden. Momenteel wordt 68% van alle beschikbare landbouwgrond ter wereld gebruikt om voedsel te verbouwen voor vee. Stel je toch eens voor dat al deze grond gebruikt zou worden voor om de wereldbevolking mee te voeden!

Dr. Walt Willett, hoogleraar geneeskunde aan Harvard, zegt dat we hongersnood in de wereld kunnen oplossen met ongeveer 40 miljoen ton voedsel per jaar. Dat klinkt misschien veel, totdat je hoort dat er elk jaar 760 miljoen (!) ton voedsel aan vee gevoerd wordt. Vergeleken daarmee is 40 miljoen ton een schijntje.

Kortom; hongersnood zou niet meer bestaan in een veganistische wereld. We moeten alleen het voedsel dat momenteel voor vee gebruikt wordt, omzetten naar voedsel dat voor mensen geschikt is.

Ik heb overigens vaak het tegenargument gehoord dat sommige stukken landbouwgrond gewoon niet geschikt zijn voor het verbouwen van voedsel. Denk aan hooggebergten en de dijken waar vee graast. Dat is zeker waar, maar we produceren al meer dan anderhalf keer de hoeveelheid voedsel die nodig is om iedereen op aarde te voeden. Deze “onbruikbare” landbouwgrond hebben we helemaal niet nodig als iedereen veganist zou zijn!

Bye bye versterkt broeikaseffect

Niet alleen honger zou voorbij zijn als iedereen veganist zou zijn, maar wist je dat het versterkte broeikaseffect ook enorm gaat dalen? Ik zal het even uitleggen.

Eerst even een korte opfrisser, wat is het broeikaseffect? Van nature komen er broeikasgassen zoals CO2 voor in de atmosfeer. Hierdoor wordt de warmte van de zon vastgehouden. Dit heet het broeikaseffect. De laatste 250 jaar zijn er door de mens alleen veel teveel broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Nu wordt er extra warmte vastgehouden, waardoor de temperatuur stijgt. Dit heet het ‘versterkte broeikaseffect’ met allerlei negatieve gevolgen voor de aarde.

Als iedereen veganist wordt, zal het broeikaseffect dalen. De Verenigde Naties hebben namelijk vastgesteld dat landbouwvee verantwoordelijk is voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dit is volgens de BBC ongeveer gelijk aan de uitstoot van elke auto, trein, schip en vliegtuig op aarde. Moet je nagaan! Wanneer iedereen dus veganist zou worden, zouden we een hoop minder broeikasgassen de atmosfeer in sturen. Het kan niet anders dan dat dit zal zorgen voor een verlaging van het broeikaseffect.

Er komt meer ruimte voor bos (goed voor het klimaat!)

Als iedereen veganist wordt heeft dat ook geweldige indirecte gevolgen voor het klimaat. Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n 75% van de huidige landbouwgrond op de wereld overbodig is als iedereen veganist wordt. Al die overbodige landbouwgrond kan dan weer bos worden. En vergis je niet hoeveel grond dit is! Dit gebied is groter dan de VS, de EU en China bij elkaar.

Bossen nemen, zoals velen wel weten, CO2 op en zetten dit vervolgens om in zuurstof. Hoe meer CO2 opgenomen wordt, hoe beter het is voor het klimaat. Verder zorgen bomen ervoor dat de grond niet scheurt bij zware stormen, zijn ze een buffer tegen wind en regen en houden ze de aarde koel. In steden kunnen bomen de standaard temperatuur met wel 8 graden Celsius verlagen! Dit alles zou enorm helpen in de strijd tegen klimaatverandering.

Het evenwicht op aarde wordt herstelt

Daarnaast zal het volgende gebeuren wanneer de hele wereld veganist wordt:

  • Er worden geen bossen meer gekapt voor de landbouw. Hierdoor blijft het leefgebied van wilde dieren bestaan. Minder dieren sterven uit;
  • Roofdieren worden niet neergeschoten uit angst dat ze het vee zullen opeten;
  • De visstand zou kunnen worden hersteld, simpelweg omdat ze nu met rust gelaten worden;
  • Er is geen bijvangst meer. Dit is onbedoelde vangst van andere dieren dan vis zoals haaien, dolfijnen en schildpadden;
  • Er komen geen nieuwe dode zones in de oceanen;
  • Er worden veel minder pesticiden, herbiciden en chemische bodemverrijking gebruikt die de grond vergiftigen;
  • Door minder chemische landbouwstoffen te gebruiken, worden de rivieren en oceanen stukken minder vergiftigt.

Je leeft veel gezonder

Last but not least, als iedereen veganist wordt is dit ook enorm goed voor de gezondheid! Een recent onderzoek onder bijna 50 duizend mensen vergeleek de gezondheid van vleeseters, pescatariërs en vegetariërs, waaronder sommige veganisten. Ze ontdekten dat mensen die veganistisch en vegetarisch eten, een veel lager risico op hartaandoeningen hebben. Dit heeft als gevolg dat er wereldwijd 8,1 miljoen minder sterfgevallen per jaar zijn.

Daarnaast zorgt een veganistisch dieet ervoor dat je minder risico hebt op bepaalde kankers. In 2015 heeft de WHO bewerkt vlees zoals ham, salami en worstjes als “kankerverwekkend” geclassificeerd. Andere producten in deze categorie zijn asbest, sigaretten, alcohol en arseen. Moet je nagaan!

Op de vraag “wat als iedereen veganist wordt” kan ik dus alleen maar een positief antwoord geven. Probeer het eens!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen