guatemala

6 gave activiteiten om te doen in Antigua

Antigua is onze favoriete stad van heel Guatemala en het leuke is: daar zijn wij niet de enige in! De meeste mensen die naar Antigua gaan, blijven hier veel langer dan gepland. Dit komt doordat er hier veel te doen, te zien en te beleven is, maar ook omdat de sfeer erg prettig is. Wat er precies te doen is in Antigua (en wat je écht niet mag overslaan) vertellen we je in dit artikel.

_MG_8054

Hoe kom je er?

De meeste mensen gaan vanaf het vliegveld in Guatemala City meteen door naar Antigua. Dit raden wij ook 100% aan, want Guatemala City is erg lelijk en een beetje onveilig. Op het vliegveld kun je makkelijk een taxi of uber nemen en hiermee ben je binnen een uurtje in Antigua. Een Uber kost ongeveer 200 Quetzales (€25) maar dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het tijdstip!

_MG_8158

Wat is er te doen in Antigua?

Antigua is wat ons betreft de leukste stad van heel Guatemala. Hier vind je een aantal gave highlights, maar je kunt er ook heerlijk chillen. Reken op ongeveer drie dagen als je alle highlights wilt zien. Wil je ook de vulkaan Acetenango beklimmen? Reken dan op 3 extra dagen! 2 dagen voor de wandeling en 1 dag om uit te rusten. Hieronder lees je wat er allemaal te doen is in Antigua.

_MG_7846

Verken Antigua

Ooit was Antigua de hoofdstad van Guatemala, tot de stad in 1773 verwoest werd door de vulkaan. Toch kun je nog steeds goed zien waarom de Spaanse bezetters Antigua destijds als hoofdstad kozen! Antigua heeft veel schattige straten, gekleurde huisjes, mooie pleinen en uiteraard veel kerken. Door de verwoesting van de vulkaan vind je hier ook veel ruïnes waar je nog steeds doorheen kunt lopen. Niet zo gek dat het slenteren door Antigua zeker de moeite waard is! Heb je geen tijd om lang door Antigua te slenteren? Dan moet je zeker deze twee plekken bezoeken:

De iconische Arco de Santa Catalina
Als je door Antigua loopt, zul je de Arco de Santa Catalina zéker een keer passeren. Deze historische boog, die boven een drukke straat uittorent, werd gebouwd in de 17e eeuw. De felgele stenen met op de achtergrond Vulkaan de Agua leveren vaak schitterende foto’s op. Dit is dan ook één van de meest gefotografeerde plekken van Antigua. Wil je geen mensen of auto’s op de foto? Zorgt dan dat je de Arco de Santa Catalina heel vroeg in de ochtend bezoekt!

Het leuke plein Parque Central
Parque Central, ook wel bekend als Plaza Central Park, is het belangrijkste park van Antigua. Hier komt iedereen samen en er is altijd wel wat te doen of zien. Marktverkopers, straatmuzikanten of locals die lekker relaxen. Rondom het park vind je kathedralen, fonteinen, bomen en koloniale gebouwen. Wij hebben hier leuke souvenirs gescoort!

_MG_9689

Wandel naar het Uitzichtpunt Cerro de la Cruz

Het uitzichtpunt Cerro de la Cruz geeft je een mooi uitzicht over Antigua en de vulkaan Agua. We raden je aan om vooral hierheen te gaan in de ochtend of tegen het einde van de middag. Dan krijgt de stad een mooie gouden gloed. Het is een korte wandeling naar het uitzichtpunt toe en deze is goed te doen. Houdt er alleen wel rekening mee dat de eerste paar honderd meter vrij stijl zijn.

Bovenaan staan er enkele brandweermannen die je kunnen vragen om een donatie. Ook hebben enkele locals wat souvenirs uitgestald.

_MG_9705

Weef je eigen kleed

Wil jij op traditionele wijze weven leren van Guatemalaanse vrouwen?  Dat kan in Antigua! De textiel uit Guatemala behoort tot de beste van de wereld vanwege de ingewikkelde techniek, de aparte motieven, heldere kleuren en de grote verscheidenheid aan stoffen. Dagelijks besteden Guatamalese vrouwen minstens een paar uur aan het spinnen van garen, het weven van de stoffen en het naaien hiervan tot kledingstukken voor dagelijks gebruik. Als je zelf iets gewoven hebt, kun je dat mooi meenemen als uniek souvenir!

Beklim een vulkaan

Dit is perfect voor de avontuurlijke reiziger! Rondom Antigua liggen meerdere vulkanen en sommigen zijn zelfs nog actief. Enkele kun je beklimmen, wat ongelofelijk gaaf is om te doen. Er worden vooral tours naar de Pacaya Volcano en de Acetenango vulkaan aangeboden. Maar hoe kies je nu welke vulkaan je het beste kunt beklimmen?

Pacaya vulkaan:
Dit is de meest populaire vulkaan om te beklimmen onder toeristen. Dit komt doordat deze vulkaan het meest toegankelijk is. Je hebt geen super goede conditie nodig. Pacaya is nog steeds actief en als je geluk hebt kun je lava zien stromen! Het duurt ongeveer een halve dag om de vulkaan te beklimmen, al is het ook mogelijk om hier te overnachten. Een halve dag kost je ongeveer 10 euro als je bij Selina boekt.

Acetenango vulkaan:
De Acetenango vulkaan is ook nog steeds actief. Het is één van de indrukwekkendste vulkanen in heel Midden-Amerika. Elke 30 minuten is hier wel een uitbarsting, waarbij je ook lava ziet stromen. Overal in Antigua wordt een 2-daagse tour (met overnachting op de top van de vulkaan) aangeboden. Deze kost zo’n 60 euro als je bij Selina boekt. Wil je meer weten over deze klim en waar je aan moet denken? Lees dat hier!

Bezoek de markt

Iedere dag is er in Antigua een markt. Hier wordt van alles verkocht, van fruit tot aan souvenirs en handgemaakte kleding. Het is er altijd heel gezellig en druk. Perfect om even je ogen uit te kijken. De locals en de toeristen lopen door elkaar heen. De markt is makkelijk te vinden bij het busstation van Antigua.

Naast deze ‘gewone’ markt is er ook nog een overdekte markt in Antigua. Dit is de Mercado de Artesanías. Deze kleurrijke markt is wat meer op toeristen gericht. Zo kun je hier onder andere maskers, schilderijen, tassen en kleden kopen. Perfect om een souvenir te scoren!

Ga naar het Chocolade Museum

Houd je van chocola? Bezoek dan het gratis Choco Museum! Dit museum heeft meerdere vestigingen, zo ook in Antigua! Hier leer je alles over het produceren van cacao tot aan het maken van chocolade. In 15 minuten ben je wel door de expositie heen, maar wij vonden het toch leuk om gezien te hebben. In dit museum kun je ook allerlei chocolade en chocoladeproducten kopen.

Bij het chocolade museum kun je overigens ook een workshop volgen waar je je eigen chocolade gaat maken. Deze kun je op de website boeken. De korte workshop van 45 minuten kost 17 dollar en de uitgebreide workshop van 2 uur kost 29 dollar.