Peniscola, het grote geheim van Spanje

Tussen Valencia en Barcelona ligt het prachtige Peniscola. Deze stad is de perfecte combinatie tussen strand en cultuur. Zo heb je hier een oud kasteel, heerlijke stranden en een gezellig centrum. Ook is er een gaaf natuurpark in de buurt! Lees snel wat er allemaal te doen is in Peniscola.

Wat is er allemaal te doen in Peniscola?

Peniscola is een heerlijke Spaanse badplaats waar je je zeker een goed kan vermaken. Of je nu graag de hele dag ligt te zonnebaden of juist actief bezig bent! Hieronder vind je de leukste bezienswaardigheden.

1. Verken het oude centrum

Het oude centrum van Peniscola ligt op een rots, rond het kasteel de Papa Luna. Het is niet te missen als je in Peniscola aankomt! De oude stad heeft een wirwar van kronkelstraatjes en gezellige pleinen. De huizen zijn prachtig wit geschilderd met blauwe kozijnen en mooie mozaik onder de balkonnetjes. Echt heel gezellig.

Ondanks dat het oude centrum toeristisch is (je hebt hier ook veel souvenirshops), vind ik het een van de leukste dingen wat er te doen is in Peniscola. Vooral in de avond is het hier sfeervol en geniet je bij de vele restaurants, terrasjes en bars van een drankje met uitzicht op de zee.

2. Waan je terug in de tijd in kasteel de Papa Luna

Het kasteel Papa Luna staat midden in het oude centrum van Peniscola. Het kasteel steekt zo’n 64 meter boven de zee uit en is gebouwd tussen 1294 en 1307. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Peniscola.

Ook leuk om te weten: ooit had het Christendom twee pausen tegelijkertijd. Een van die pausen was Paus Benedictus XIII (Pedro de Luna). Hij woonde tussen 1411 en 1423 in dit kasteel en naar hem is het kasteel nu ook vernoemd!

Foto: comunitatvalenciana.com

Struin door de botanische tuinen

Bij het kasteel liggen op de heuvel de mooie botanische tuinen die zijn aangelegd door Papa de Luna. Je kunt hier heerlijk rondwandelen tussen de palmbomen, olijfbomen, lavendel en vele andere planten. Vanuit de tuinen heb je daarnaast een prachtig uitzicht op de baai.

Openingstijden en prijzen

Van 16 oktober tot 24 maart: maandag t/m zondag: 10.30-17.30 uur
Van 25 maart tot 15 oktober: maandag t/m zondag: 9.30-21.30 uur

Een ticket kost 5 euro. Kinderen onder de 8 mogen gratis naar binnen!

3. Geniet op de heerlijke stranden

Peniscola heeft twee stranden: het kleine Playa Sur, ten zuiden van de oude stad en het enorme Playa Norte. Vooral Playa Norte is populair. Elke dag wordt het strand schoongemaakt. Daarnaast zijn er strandwachten, bedjes en parasols en is het strand rolstoeltoegankelijk. Ook kun je hier kano’s en pedaalboten huren.

Wanneer je van rustigere stranden houdt is het beter om richting het Nationale Park Sierra de Irta te gaan. Hier vind je een aantal kleinere strandjes in de inhammen van de rosten.

Foto: comunitatvalenciana.com

4. Maak gave hikes in natuurpark Sierra D’Irta

Zo’n 10 km ten zuiden van Peniscola ligt het ongerepte Natuurpark Serra D’Irta. In dit park kan je heerlijk wandelen door de ruige, rotsachtige omgeving. Ook heb je hier een aantal mooie (rustige) stranden.

  • De beste zandstranden zijn Playa Russo en Playa del Pebret. Hier kan je heerlijk zwemmen! Houdt er wel rekening mee dat deze stranden vrij afgelegen liggen.
  • Playa Bassetta is een echt rotsstrand met rode en witte stenen. Hier maak je bij zonsondergang de mooiste foto met uitzicht op het kasteel. 
  • Cala Argilaga, is een charmant strand dat het verste van Peniscola afligt. 
  • Cala de las Petxinas is helemaal bedekt met schelpen!

Volgens de legende verborgen de eerste Tempeliers een grote schat in de Sierra de Irta. Deze zou, naast goud en edelstenen, de Heilige Graal bevatten. Alleen is de schat nooit gevonden. Dus wie weet wat je hier ontdekt…

5. Coming soon! Het grootste labyrint van Spanje

Vanaf Pasen komt er in Peniscola een nieuwe attractie bij! Dan opent het grootste labyrint van Spanje en het derde grootste van Europa. Zo kun je dus niet alleen verdwalen in de smalle steegjes van het oude centrum, maar ook in dit labyrint.

Foto: Ajuntament de Peníscola / facebook
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Skyscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ik hoop dat je geniet van mijn gratis tips over vega eten en bestemmingen in het buitenland. Als dat zo is, trakteer mij dan op een kopje koffie door op onderstaande knop te klikken. Bedankt! 

Ontdek meer interessante artikelen