Wat te doen San Jose

Waarom San Jose stiekem toch best leuk is

Veel reizigers reizen vanuit San José gelijk door naar andere delen in Costa Rica. Begrijpelijk, want hoewel het een mooie stad is, is het zeker niet het hoogtepunt van je reis. Toch is het wel de moeite waard om hier een of twee dagen te blijven. Je zult zien dat de stad veel meer te bieden heeft dan je in eerste instantie denkt! Lees hier wat er te doen is in San Jose.

_MG_9884

Hoe kom je er?

San José is de hoofdstad van Costa Rica. Er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland, maar met één of twee overstappen kom je er gelukkig ook! Een retourtje kost tussen de € 400 en € 500. Stukken goedkoper dan tickets naar andere delen van Latijns Amerika!

Vanaf het vliegveld in San Jose gaat er een lokale bus elke 10 minuten naar het centrum. De bussen vertrekken bij de bushalte aan de grote weg voor de luchthaven, direct achter de parkeerplaats. Dit is slechts een paar honderd meter lopen. De busmaatschappij heet TUASA en is te herkennen aan de grote rode bus. TUASA rijdt elke dag tussen 4.00 uur en 22.00 uur. Een ticket kost ₡675 en kun je kopen bij de buschauffeur. Let erop dat je niet met te grote biljetten betaalt, want de buschauffeur heeft niet altijd voldoende wisselgeld bij zich.

Eenmaal in San José kom je te voet al een heel eind, maar een taxi of fiets kan op een warme dag net iets meer comfort geven. Vanuit San José vertrekken  bussen naar andere delen van het land en hier kun je makkelijk je huurauto ophalen. 

wat doen San Jose bus

Wat is er te doen in San Jose?

De hoofdstad San José is een kort bezoek waard. Een stadswandeling van een paar uur brengt je langs alle hoogtepunten van de stad. Opvallend zijn de vele streetart en graffiti op de muren, de kleine stadsparkjes en de vele musea. 

Wat te doen San Jose

Bekijk het Theatro Nacional

Aan het Plaza de la Cultura vind je het Teatro Nacional. Deze dateert uit 1894. Dit theater is een van de mooiste gebouwen van de hoofdstad. Voor dit theater verkopen straatverkopers een typerend Costa Ricaans bankbiljet. Dit bankbiljet wordt niet meer gebruikt (je kunt er dus niets mee kopen) maar is een souvenir. Op dit bankbiljet staat namelijk een bijzonder mooi schilderij  van het dagelijkse Costa Ricaanse plattelandsleven afgebeeld. Dit schilderij vind je ook als plafondschildering in het trappenhuis van het theater. Opmerkelijk genoeg staan er heel wat onjuistheden op dit biljet. Leuk om te horen en uit te zoeken wat deze onjuistheden zijn! 

_MG_1158

Bezoek Musea in San Jose

Museo del Oro
Museo del Oro, ofwel het goudmuseum, vind je ook bij het Plaza de la Cultura. Het museum bevat een grote collectie precolumbiaanse gouden voorwerpen. Hier leer je meer over de technologie, het gebruik en de functie van deze voorwerpen.
Dagelijks geopend van 9:15 – 17:00 uur.

Museo de Jade
Het Jade Museum is een historisch, cultureel en archeologisch museum. Hier vind je een grote archeologische collectie bestaande uit onder andere keramische voorwerpen, beeldhouwwerk en juwelen.
Dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur.

Museo Nacional
Tot slot is een bezoek aan het nationale museum van Costa Rica een aanrader. Het gebouw is niet te missen met de gele buitenkant. Van oorsprong is het een militaire barak. Op de buitenmuren zie je nog steeds veel kogels van de burgeroorlog in 1948. In het museum vind je artefacten en kanonnen uit de koloniale periode. Met verschillende thema’s kom je over allerlei thema’s iets te weten. Daarnaast heeft het ook een vlindertuin.
Dinsdag tot zondag geopend van 08:30 uur – 16:30 uur.

_MG_6476

Struin over de Mercado Central

Misschien is dit wel het leukste bezoek van alles wat er te doen is in San Jose. De overdekte markt, midden in het centrum van de stad, is de oudste van de stad en dateert uit 1880. Hier vind je echt vanalles. Van bloemen tot koffie, van specerijen tot aan textiel. Loop door de smalle straatjes van de overdekte markt en laat je verrassen. Het is bovendien een erg goede plek om een souvenir te kopen.

_MG_9891

Ga naar de Catedral de Metropolitana

De Catedral Metropolitana ligt vlak bij het Nationaal Park en is een neoklassieke kathedraal die in 1871 gebouwd is. De buitenkant valt in eerste instantie misschien wat tegen, maar de binnenkant is echt schitterend. Ook al ben je niet gelovig; deze kerk is een prachtige plek om te zien tijdens een bezoek aan San Jose.  De kathedraal heeft daarnaast een bijzondere ligging. Het gebouw staat namelijk op de fundamenten van een veel oudere kathedraal, die eeuwen geleden door een aardbeving verwoest werd. De kathedraal heeft kleurrijke Spaanse tegelvloeren, prachtige glas-in-lood-ramen en een mooi interieur. 

De kathedraal is open van 06:30 tot 18:00 uur (op zondag tot 21:00 uur). Je kunt de kathedraal gratis bezoeken.

church

Bewonder de Spirogyra Butterfly Garden

Een van de meest serene plekjes van San José is de Spirogyra Butterfly Garden. Deze tuin vol tropische en bijzondere vlinders bevindt zich in het laatste echte stukje natuur van de stad. Het doel is om mensen te leren over vlinders en hun rol in de natuur. Een heerlijke plek om rond te wandelen, vlinders te bekijken en te genieten!

Heb je hierna nog niet genoeg insecten gezien? In het Insect Museum in de Universiteit kun je een bijzondere collectie van tropische insecten bekijken.

Vlinders