Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Waarom het een grote fout is om Santa Catalina over te slaan

Ben je toe aan ontspanning? Dan moet je vissersdorpje Santa Catalina bezoeken! Dit is een verborgen gem. Het dorp is gezellig, de omgeving is prachtig en je komt hier heerlijk tot rust. Lees hier wat er allemaal te doen is in Santa Catalina.

Let op: er zijn geen ATM’s in Santa Catalina dus neem genoeg geld mee!

Hoe kom je er?

De meeste mensen reizen door Panama met het openbaar vervoer. Daar is deze uitleg ook op gebaseerd. Uiteraard kun je hier super makkelijk komen met een huurauto als je graag ultieme vrijheid wilt.

Vanaf Panama Stad
Om in Santa Catalina te komen, zul je eerst naar het stadje Sona moeten gaan. Vanaf Panama Stad kun je direct naar Sona reizen met de bus. Dit kost 10$ en duurt zo’n 6 uur. Er gaan 6 bussen per dag. Vanaf Sona reis je door naar Santa Catalina. Dit kost ongeveer 5$ en duurt 1,5 uur. Bussen vertrekken om 5:00 uur, 11:00 uur 14:00 uur en 16:00 uur.

Vanaf David
Als je vanaf David naar Santa Catalina wilt, dan moet je reizen via Santiago. De busrit kost $9 en duurt zo’n 3 uur. Bussen vertrekken elk uur van tot 21:00 uur. Vanaf Santiago moet je dan de bus namen naar Soná. Deze rit kost je $3 en de reis duurt 1 uur (elke 30 minuten, de hele dag). Vanaf Sona reis neem je de bus naar Santa Catalina. Dit kost ongeveer 5$ en duurt 1,5 uur. Bussen vertrekken om 5:00 uur, 11:00 uur 14:00 uur en 16:00 uur.

Wat is er te doen in Santa Catalina?

Santa Catalina is eigenlijk niet meer dan een vissersdorp met een super relaxte vibe. Je hebt hier een beperkt aantal eetgelegenheden en wat accommodaties. Je merkt meteen dat hier nog niet veel toeristen komen. Als je dus een ongerept strandparadijs wilt bezoeken, dan moet je hier zeker heengaan!

Panama crafts

Chill op het strand

Er zijn diverse prachtige stranden bij Santa Catalina, zoals Playa Santa Catalina en Playa Estero. Playa Santa Catalina is vrij druk. Vanaf hier vertrekken bijvoorbeeld veel vissersboten. Playa Estero is wat rustiger en idyllischer. Heb je een beetje geluk, dan ben jij zelfs de enige die op dit prachtige strand ligt. Neem wat drankjes mee uit de supermarkt en geniet van een heerlijk dagje strand!

Wat te doen Santa Catalina
Wat te doen Santa Catalina

Leer surfen

Santa Catalina is de beste plek in heel Panama om te surfen. Dit komt door de krachtige en constante golven. Het hele jaar door zijn er uitstekende golven. Niet alleen voor ervaren surfers, maar ook voor beginners! Zo’n beetje alle locals die surfen in Panama komen hier heen. En omdat het redelijk afgelegen ligt is het hier veel rustiger. Ook een pré!

Aangezien het niet zo druk is in het water, kun je hier prima oefenen met surfen. Je hoeft dus zeker geen expert te zijn. Beginnende surfers kunnen het best naar het strand van Estero, terwijl meer gevorderde surfers hun golven pakken bij Punta Brava of Punta Roca. 

Ga duiken en/of snorkelen

Er zijn eigenlijk twee plekken hier waar je goed kunt duiken. Dit kan in Santa Catalina zelf bij Playa Santa Catalina of bij het Coiba National Park. Vooral het Coiba National Park heeft een geweldige onderwater wereld die je kunt verkennen. Je ziet gegarandeerd de mooiste vissen. Als je gelukt hebt, zie je zelfs wat bijzondere dieren. In Coiba kun je bijvoorbeeld zelfs walvishaaien en mantaroggen spotten!

Er gaan meerdere operators naar Coiba, maar wij hebben goede verhalen gehoord over Scuba Coiba.

Mantaray

Maak een (dag)trip naar Coiba

Naast surfen komt bijna iedereen naar Santa Catalina voor een trip naar Coiba National Park. Dit zijn zo’n 38 eilanden samen en het wordt ook wel de Galapagos eilanden van Panama genoemd. En niet zonder reden! In de wateren bij Coiba National Park zie je roggen, tonijn, haaien, schildpadden en zelfs dolfijnen! Uiteraard spot je hier ook veel kleurrijke vissen.

Tip: in januari kun je hier walvishaaien zien en in maart mantaroggen!

Coiba is de laatste jaren iets populairder geworden, maar nog steeds slaan veel reizigers het over. Een groot gemist als je het ons vraagt, maar dit maakt je bezoek natuurlijk nog unieker! Voor een dagtrip naar Coiba (inclusief duiken) betaal je zo’n €110. Wil je meer weten over Coiba? Lees het hier.

Coiba nationial park

Hike de Sendero de la Cresta

De Sendero de la Cresta is een vrij nieuw wandelpad dat je naar een mooi uitzichtpunt bij Santa Catalina brengt. Je loopt door een groen landschap van bomen en planten. Na ongeveer 30 minuten ben je op de top van de heuvel. Hier heb je een geweldig uitzicht over de Golfo de Montijo.

We raden je 100% aan om deze wandeling in de ochtend of aan het einde van de middag te maken. In de middag is het nogal warm om naar het uitzichtpunt te gaan.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen