Wat te doen Santa Marta

Waarom Santa Marta stiekem toch best leuk is

De kans is groot dat je Santa Marta op het eerste gezicht niet zo leuk zal vinden. Toch is het bijna onvermijdelijk dat je niet tenminste één nacht in Santa Marta door zal brengen als je door het noorden van Colombia reist. Vanuit deze zanderige kuststad heb je namelijk toegang tot vele (dag)trips en gave locaties. Santa Marta zal je tijdens deze korte stops waarschijnlijk steeds meer en meer gaan bevallen. Lees hier wat er te doen is in Santa Marta.

Hoe kom je er?

Je komt op twee manieren in Santa Marta: met de bus of met het vliegtuig. Als je met de bus vanaf Bogotá of Medellín gaat, ben je zo’n 20 uur onderweg. Kom je vanaf Cartagena? Dan ben je gelukkig maar zo’n 4 uur met de bus aan het reizen.

Aangezien Santa Marta een eigen vliegveld heeft, kun je er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan. Deze optie is uiteraard iets duurder (voor een ticket betaal je tussen de €40 en €100), maar je bent er ook stukken sneller! Wij zijn vanaf Medellín gevlogen met VivaAir voor €70, al heeft EasyFly vaak ook goede deals.

Salento naar Jardín

Wat is er te doen in Santa Marta?

Santa Marta is een echte doorreis stad, waar niet veel reizigers lang blijven. Ook wij zijn vrij snel weer vertrokken naar gave omliggende plekken, zoals het bergdorp Minca of het nationaal park Tayrona. Toch kun je in Santa Marta een aantal dingen ondernemen. Wat er te doen is in Santa Marta vind je hieronder. 

Wat te doen Santa Marta

Verken het historische (koloniale) centrum

Santa Marta is in 1525 opgericht door de Spanjaarden. Hierdoor is het één van de oudste steden in Zuid-Amerika (en de oudste in Colombia). Wij vinden het historische centrum van Santa Marta daarom zeker de moeite waard om te verkennen. Je kunt hier de kleurrijke koloniale architectuur van de oude huizen in de omgeving zien. Daarnaast is het ’s avonds rondom Parque de los Novios erg gezellig. Je hebt er dan veel straatverkopers die zelfgemaakte armbanden, tasjes en nog veel meer verkopen.

Bezoek de kathedraal Basilica de Santa Marta

Deze witte kathedraal is naar verluidt de eerste kerk die gevestigd is in Zuid-Amerika. Hier werd daarnaast 12 jaar het lichaam van Simón Bolívar gehuisvest. Bolívar was een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder waarnaar zelfs het land Bolivia is vernoemd. Een belangrijke en geliefde man dus! In de kerk kun je zien waar ze de overblijfselen van Simón Bolívar hebben bewaard tot zijn lichaam naar zijn familie in Venezuela werd gestuurd. Deze kathedraal is voor de Colombiaanse bevolking dus enorm belangrijk en bijzonder.

colombia-4931469_1920

Gratis uitje: het Tayrona goudmuseum

Kleiner en minder indrukwekkend dan het Bogotá-goudmuseum, maar toch leuk om te bezoeken. Hier vind je de Tayrona-goudcollectie en krijg je informatie over de productie en geschiedenis van goud in deze regio. Wat dit museum nóg beter maakt, is het feit dat toegang gratis is.

Ga niet naar het strand in Santa Marta (maar in Rodadero)

Het strand van Santa Marta, Playa Los Cocos, is niet echt mooi. Wil je toch naar het strand? Neem dan een taxi naar het duurdere gedeelte van Santa Marta: Rodadero. Dit is een strandbuurt op ongeveer 10 minuten van Santa Marta vandaan. Hier kun je goed zwemmen, de zonsondergang te bekijken en cocktails te drinken. Ook vind je hier minder verkopers op het strand.

Tip: De stranden in Tayrona National Park zijn 100x mooier. Langer in Santa Marta blijven voor enkel het strand raden we niet aan.

Santa-Marta

De perfecte uitvalsbasis voor je volgende trip

Santa Marta is het startpunt voor veel gave uitjes. Bijvoorbeeld naar de prachtige stranden van Tayrona National Park. Of wat dacht je van het schattige bergdorpje Minca? En vergeet niet de ruige woestijn van La Guajira Peninsula. Santa Marta is ook de startlocatie voor de trek naar ‘de verloren stad’.

Tip 1: In bovenstaande plaatsen is het niet mogelijk om te pinnen, dus doe dit vooral als je in Santa Marta bent!

Tip 2: Plan je een trip van maar een paar dagen? In veel hostels in Santa Marta kun je gratis je backpack achterlaten en je reis vervolgen met een lichte daypack. Lekker handig!

Vegetarisch Tayrona