Reistips Costa Rica

De beste tips voor een bezoek aan het magische Tortuguero

Het nationaal park Tortuguero is een van de populairste parken van Costa Rica. Een afgelegen, beschermde plek waar je je midden in het regenwoud bevindt en nestelende schildpadden kunt zien! Tortuguero is alleen per boot of vliegtuig te bereiken, maar het is de reis absoluut waard tijdens het schildpaddenseizoen. Lees hier wat er allemaal te doen is in Tortuguero en hoe je er precies komt!

tortuguero

Hoe kom je in Tortuguero?

Je kunt op 3 manieren in Tortuguero komen. Hieronder lees je precies hoe je in Tortuguero komt vanaf San José!

Met de bus en boot
Neem de bus richting Cariari vanuit San José. Deze vertrekt om 6:10 uur, 9:00 uur en 10:30 uur. De rit duurt 3 uur en kost $4 p.p. Neem in Cariari een taxi naar Estacion Vieja (Old Staton) of Termnial Caribeno. Daar neem je een lokale bus naar La Pavona. De rit kost je $2,50 p.p. De bus naar La Pavona vertrekt om 6:00 uur, 9:00 uur of 11:30 uur. 

Eenmaal in La Pavena neem je de boot naar Tortuguero ($4 tot $5 p.p.). Zorg ervoor dat je op tijd arriveert, want de laatste publieke boot vertrekt rond 4 uur ‘s middags. Koffers kunnen gewoon mee aan boord en daarvoor betaal je een kleine meerprijs. Naast de goedkope publieke boten, vertrekken er vanaf La Pavona ook commerciële aanbieders. Die zijn iets duurder, maar hebben een snellere boot en houden zich niet aan de vaste vertrektijden. 

Met de auto en boot
Heb je een huurauto? Dan rijd je eerst naar La Pavona. Daar vind je een groot parkeerterrein aan de rivier richting Tortuguero. Hier kun je tegen betaling je huurauto bewaakt parkeren en vind je een aantal winkeltjes, restaurants en toiletten. Vanaf hier neem je dezelfde boot als hierboven beschreven. 

Met het vliegtuig
Dagelijks gaan er vluchten naar Tortuguera vanaf San José met Nature Air of Sansa Airlines. Zo’n vlucht duurt ongeveer 20 minuten en kost per persoon gemiddeld 150 dollar voor een enkele reis. Wij raden deze optie niet aan want het is veel duurder en ook slechter voor het milieu. 

drone-tortuguero-1920x1080

Hoe kom je in je hotel bij Tortuguero?

De boot van La Pavona brengt je naar het dorp Tortuguero. In het dorp Tortuguero zitten verschillende slaapplekken, maar de meeste richten zich vooral op backpackers. Als jouw hotel hier zit, kun je er gewoon lopend naartoe.

De luxere hotels zitten vooral buiten het dorp, aan een van de rivieren. In dat geval zul je nog een stukje met de boot moeten. Vaak hebben de hotels een eigen ophaalservice, maar voor een klein bedrag kun je ook een watertaxi bestellen. Dat is een overdekt bootje dat je overal kan afzetten. Kijk overigens niet raar op als je taxi onderweg stopt om even een local naar de overkant van de rivier te brengen.

mawamba-lodge-s-pool

Wat is er te doen in Tortuguero?

De belangrijkste reden om naar Tortuguero National Park te komen is natuurlijk voor de schildpadden, maar dat is uiteraard niet het Enige. Hier lees je wat er verder te doen is in Tortuguero!

canoes-1031246_1920

Ga naar het schildpadden strand

Het spotten van zeeschildpadden is natuurlijk het gaafste wat er te doen is in Tortuguero. In totaal zijn er 7 soorten zeeschildpadden, waarvan er 4 naar Tortuguero komen om hun eieren te leggen. Van begin april tot eind oktober komen de schildpadden midden in de nacht aan land, om hun eieren op het strand te leggen. Dit is een bijzonder schouwspel, dat je van een afstandje kunt bewonderen. En ben je in november, december of januari in Tortuguero National Park? Dan kun je (met een beetje geluk) zien hoe de babyschildpadden uit hun eieren kruipen!

Je kunt niet zelf op het strand zoeken naar schildpadden, anders zou je waarschijnlijk (onbewust) het broedproces verstoren. Boek dus een tour! Er wordt streng gecontroleerd en toeristen zonder gids worden gearresteerd. 

Een tour begint meestal rond 20:00 uur of 22:00 uur en kost slechts $10 per persoon. Draag donkere kleding zodat je minder opvalt en doe geen parfum op. Hier zijn de schildpadden erg gevoelig voor. Camera’s met flitsers zijn streng verboden!

Wat te doen Tortuegero

Hike door het Tortuguero National Park

In Tortuguero National Park kun je ook heerlijk wandelen. In het park vind je onder andere jaguars, luiaards, pauwen, papegaaien, kikkers, toekans, spinapen, alligators, kaaimannen en nog veel meer. De bewakers bij de ingang van dit natuurreservaat zijn zeer behulpzaam, dus aarzel niet om hen te raadplegen qua routes. Ze kunnen je ook de beste gidsen aanraden, mocht je dit graag willen. Uiteraard kun je ook zelf het park ingaan. 

Het park is dagelijks geopend van 8:00 uur tot 16:00 uur. De entree is 15$ per persoon. 

lisa-kessler-10TyP74oIqY-unsplash

Een boottocht door Tortuguero

Een andere manier om Tortuguero Nationaal Park te verkennen, is per boot. Dit kan op drie verschillende manieren:

  • Houten bootje: een bootje zonder motor, enkel een roeispaan en een gids. De gids roeit, jij/jullie hoeven alleen maar om je heen te kijken en te genieten. Perfect om muisstil en heel dicht bij de wilde dieren te komen!
  • Motorbootje: je gaat met een groep van ongeveer 10 tot maximaal 20 personen op de boot. Je ziet op deze manier veel meer van het park, maar het geluid van de motor kan de dieren natuurlijk wel afschrikken. Om die reden ga je ook niet heel dichtbij de dieren komen, maar is het wel een prima manier om het park te ontdekken.
  • Kanotocht: het is mogelijk om zelf met een kano door het park te peddelen. Dit doe je wel het beste samen met een gids. Zonder de kennis van een gids zie je echt veel minder wilde dieren! 
tortuga-lodge-gardens

Bezoek het dorpje Tortuguero

Het dorpje Tortuguero is niet veel meer dan één kleine hoofdstraat, maar is zeker leuk. Het dorp is autovrij, waardoor er een relaxte sfeer hangt. Overdag is het hier rustig, maar ‘s avonds is Tortuguero een bruisend dorp waar locals en toeristen samenkomen. Er zijn genoeg eetkraampjes en kokosnoot verkopers. Hier is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het Sea Turtle Conservancy Museum. In dit museum kun je de schildpadden een handje helpen door een schildpad te ‘adopteren’. 

Bij Tortuguero ligt ook een stuk strand. Helaas kun je hier niet zwemmen, want de stroming van de Caribische Zee is te sterk. Bovendien komen er ook haaien en barracuda’s voor in dit gebied!

via-aerea