Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Onmisbare Zero Waste Reisartikelen Voor In Je Backpack

Een van de meest vervuilende dingen voor onze aarde is plastic. Wie kent de beelden niet van de schildpad met een plastic rietje in zijn neus? Reizigers kunnen in elk geval 1 ding doen: geen wegwerp plastic gebruiken! Ik zet mijn favoriete zero waste reisartikelen voor je op een rij. Zo kan duurzaam reizen heel simpel zijn!

Drinken & Food

Je eigen waterfles

Hoeveel flessen water koop jij gemiddeld op reis? Kies ervoor om een hervulbare drinkfles mee te nemen. Daarmee vervang je zeker al 2 plastic flessen van een liter per dag. Ga je met zijn tweeën drie weken op reis? Dan bespaar je zo’n 84 plastic flessen!

In Nederland kunnen we water uit de kraan drinken en de fles oneindig hervullen. In het buitenland moet je soms uitkijken met kraanwater. Gelukkig hebben ze in steeds meer hostels watertanks staan waarmee je je eigen fles kunt vullen. Of je kunt een filter gebruiken om het water zelf te zuiveren.

Als wij echt geen andere optie hebben, kopen we een plastic waterfles van 6 liter. Hiermee verbruik je nog steeds minder plastic dan wanneer je allemaal kleine waterflesjes koopt.

Veilig water drinken

Stel je voor: je loopt in de jungle, maar je fles is leeg. Je vult deze niet zomaar met water. De filtersystemen van LifeStraw zijn een must. Door een soort rietje met ingebouwd filter drink je veilig vervuild water. Direct uit de bron! Met 1 filter kan je zo’n 1000 liter “vies” water drinken. Hoe gaaf!

Ook fijn om te weten: wanneer je een LifeStraw koopt, zorg je ervoor dat een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang schoon drinkwater krijgt.

Stalen of bamboe rietjes

Plastic rietjes zijn compleet onnodig en veroorzaken een hoop ellende voor de natuur. Ik neem op reis altijd mijn eigen  hebruikbare rietje mee en vertel de bediening dat ik geen plastic rietje hoef.

Herbruikbaar bestek en bakje

Bij streetfood kraampjes krijg je vaak je maaltijd in een plastic bakje met plastic bestek. Ook dit kun je weigeren! Neem een herbruikbaar bakje mee zodat het eten daarin kan en gebruik je eigen herbruikbare bestek. Toegegeven, dit kan wat verraste blikken opleveren. Maar who cares? Je bent de wereld aan het redden.

Stoffen boodschappen tasje

Gebruik je een duurzame boodschappen tas die je keer op keer kunt gebruiken. Wij zijn fan van de volgende merken, al is een standaard linnen tasje natuurlijk ook perfect!

  • De boodschappentas Parashopper Relaxzz wordt gemaakt van oude hangmatten in Indonesië. Werknemers worden voor lokale maatstaven goed betaald en zijn door de werkgever verzekerd voor ziektekosten.
  • De boodschappentas van Chicobag is gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

Gelukkig zijn in veel landen plastic tasjes niet meer gratis. Hierdoor denken mensen misschien 2x na voor ze zo’n tasje aannemen.

Duurzame koffie/thee beker

Een must als je graag een koffie to-go haalt! De herbruikbare koffiebeker is een stuk duurzamer dan de kartonnen variant. Daar zit vaak een plastic deksel op die je weggooit nadat de koffie op is.  

Voor In Je Toilettas

Milieuvriendelijke hervulbare flacons

Neem je graag je favoriete shampoo en conditioner mee? Doe deze dan in hervulbare flacons! Ze zijn vaak precies groot genoeg om mee te kunnen in de handbagage en herbruikbaar. Hierdoor zijn ze veel beter voor het milieu dan miniverpakkingen die je ook kunt kopen in de winkel.

Een shampoo bar

Dit is één van mijn favoriete zero waste reisartikelen. Een shampoo bar is als het ware een blok zeep, maar dan voor je haar. Je kunt zo’n bar dus gewoon in je handbagage meenemen, want het is niet vloeibaar. Met 1 shampoo bar kun je wel 60-80 keer je haar wassen. Dat zijn ongeveer 3 plastic shampoo flessen die je niet hoeft te gebruiken. Goed voor het milieu!

Elektrische of bamboe tandenborstel

Wist je dat er elk jaar zo’n 5 miljard tandenborstels wereldwijd gebruikt worden? En dat al deze plastic tandenborstels niet gerecycled worden, waardoor ze uiteindelijk in de natuur terecht komen? Een bamboe tandenborstel is een milieuvriendelijk alternatief, waardoor het een must is in jouw toilettas!

Milieuvriendelijke zonnebrand

Zonnebrand op reis is vaak onmisbaar. Kies altijd voor zonnebrand zonder oxybenzone. Dit is een schadelijke stof waardoor koraal afsterft. Zo bescherm je de natuur en maak je jouw reis al snel een stuk duurzamer!

Herbruikbare wattenschijfjes

Gebruik in plaats van wegwerp wattenschijfjes voortaan wasbare wattenschijfjes. Deze wattenschijfjes zijn gemaakt van een mix van bamboe (90%) en katoen (10%). Je krijgt er vaak een klein waszakje bij zodat je ze niet kwijtraakt in de wasmachine (je mag ze op 60 graden wassen). 

Ik raad je aan om donkere wattenschijfjes te kopen. Die worden niet zo grauw!

Overige Zero Waste Reisartikelen

Een powerbank op zonne-energie

Superhandig: een oplader op zonne-energie. Daar is altijd genoeg van. Deze van Waka Waka vinden wij erg fijn. Probeer natuurlijk altijd zuinig om te gaan met energie en niet onnodig de airco aan te laten.

Een alternatief is een rugzak met ingebouwde panelen, zoals die van Swiss Peak. Hiermee laadt je je camera, powerbank of telefoon in een paar uur op. Hoe tof!

Handdoek van gerecycled plastic

Wist je dat je van plastic flessen stof kunt maken? En van die stof weer handdoeken? Investeer in een eco-friendly handdoek gemaakt van gerecyclede PET flessen!

Nog een tip: op bol.com vind je super makkelijk artikelen met een duurzaam label. De artikelen krijgen zo’n label niet zomaar. Ze moeten voldoen aan speciale eisen en certificaten. Zo kies je super makkelijk de meest duurzame opties. Goed voor jou en voor de planeet!

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie kan ontvangen als je iets koopt dat ik echt aanbeveel. Dit kost jou niets extra en ondersteunt vegareizen. Bedankt! **

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen