Een van de meest vervuilende dingen voor onze aarde is plastic. Wie kent de beelden niet van de schildpad met een plastic rietje in zijn neus? Reizigers kunnen in elk geval 1 ding doen: geen wegwerp plastic gebruiken! Ik zet mijn favoriete zero waste reisartikelen voor je op een rij. Zo kan duurzaam reizen heel simpel zijn!


Drinken & Food
Je eigen waterfles
Hoeveel flessen water koop jij gemiddeld op reis? Kies ervoor om een hervulbare drinkfles mee te nemen. Daarmee vervang je zeker al 2 plastic flessen van een liter per dag. Ga je met zijn tweeën drie weken op reis? Dan bespaar je zo’n 84 plastic flessen!
In Nederland kunnen we water uit de kraan drinken en de fles oneindig hervullen. In het buitenland moet je soms uitkijken met kraanwater. Gelukkig hebben ze in steeds meer hostels watertanks staan waarmee je je eigen fles kunt vullen. Of je kunt een filter gebruiken om het water zelf te zuiveren.
Als wij echt geen andere optie hebben, kopen we een plastic waterfles van 6 liter. Hiermee verbruik je nog steeds minder plastic dan wanneer je allemaal kleine waterflesjes koopt.
Veilig water drinken
Stel je voor: je loopt in de jungle, maar je fles is leeg. Je vult deze niet zomaar met water. De filtersystemen van LifeStraw zijn een must. Door een soort rietje met ingebouwd filter drink je veilig vervuild water. Direct uit de bron! Met 1 filter kan je zo’n 1000 liter “vies” water drinken. Hoe gaaf!
Ook fijn om te weten: wanneer je een LifeStraw koopt, zorg je ervoor dat een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang schoon drinkwater krijgt.
Stalen of bamboe rietjes
Plastic rietjes zijn compleet onnodig en veroorzaken een hoop ellende voor de natuur. Ik neem op reis altijd mijn eigen hebruikbare rietje mee en vertel de bediening dat ik geen plastic rietje hoef.
Herbruikbaar bestek en bakje
Bij streetfood kraampjes krijg je vaak je maaltijd in een plastic bakje met plastic bestek. Ook dit kun je weigeren! Neem een herbruikbaar bakje mee zodat het eten daarin kan en gebruik je eigen herbruikbare bestek. Toegegeven, dit kan wat verraste blikken opleveren. Maar who cares? Je bent de wereld aan het redden.
Stoffen boodschappen tasje
Gebruik je een duurzame boodschappen tas die je keer op keer kunt gebruiken. Wij zijn fan van de volgende merken, al is een standaard linnen tasje natuurlijk ook perfect!
- De boodschappentas Parashopper Relaxzz wordt gemaakt van oude hangmatten in Indonesië. Werknemers worden voor lokale maatstaven goed betaald en zijn door de werkgever verzekerd voor ziektekosten.
- De boodschappentas van Chicobag is gemaakt van gerecyclede plastic flessen.
Gelukkig zijn in veel landen plastic tasjes niet meer gratis. Hierdoor denken mensen misschien 2x na voor ze zo’n tasje aannemen.
Duurzame koffie/thee beker
Een must als je graag een koffie to-go haalt! De herbruikbare koffiebeker is een stuk duurzamer dan de kartonnen variant. Daar zit vaak een plastic deksel op die je weggooit nadat de koffie op is.



Voor In Je Toilettas
Milieuvriendelijke hervulbare flacons
Neem je graag je favoriete shampoo en conditioner mee? Doe deze dan in hervulbare flacons! Ze zijn vaak precies groot genoeg om mee te kunnen in de handbagage en herbruikbaar. Hierdoor zijn ze veel beter voor het milieu dan miniverpakkingen die je ook kunt kopen in de winkel.
Een shampoo bar
Dit is één van mijn favoriete zero waste reisartikelen. Een shampoo bar is als het ware een blok zeep, maar dan voor je haar. Je kunt zo’n bar dus gewoon in je handbagage meenemen, want het is niet vloeibaar. Met 1 shampoo bar kun je wel 60-80 keer je haar wassen. Dat zijn ongeveer 3 plastic shampoo flessen die je niet hoeft te gebruiken. Goed voor het milieu!
Elektrische of bamboe tandenborstel
Wist je dat er elk jaar zo’n 5 miljard tandenborstels wereldwijd gebruikt worden? En dat al deze plastic tandenborstels niet gerecycled worden, waardoor ze uiteindelijk in de natuur terecht komen? Een bamboe tandenborstel is een milieuvriendelijk alternatief, waardoor het een must is in jouw toilettas!
Milieuvriendelijke zonnebrand
Zonnebrand op reis is vaak onmisbaar. Kies altijd voor zonnebrand zonder oxybenzone. Dit is een schadelijke stof waardoor koraal afsterft. Zo bescherm je de natuur en maak je jouw reis al snel een stuk duurzamer!
Herbruikbare wattenschijfjes
Gebruik in plaats van wegwerp wattenschijfjes voortaan wasbare wattenschijfjes. Deze wattenschijfjes zijn gemaakt van een mix van bamboe (90%) en katoen (10%). Je krijgt er vaak een klein waszakje bij zodat je ze niet kwijtraakt in de wasmachine (je mag ze op 60 graden wassen).
Ik raad je aan om donkere wattenschijfjes te kopen. Die worden niet zo grauw!

Overige Zero Waste Reisartikelen
Een powerbank op zonne-energie
Superhandig: een oplader op zonne-energie. Daar is altijd genoeg van. Deze van Waka Waka vinden wij erg fijn. Probeer natuurlijk altijd zuinig om te gaan met energie en niet onnodig de airco aan te laten.
Een alternatief is een rugzak met ingebouwde panelen, zoals die van Swiss Peak. Hiermee laadt je je camera, powerbank of telefoon in een paar uur op. Hoe tof!
Handdoek van gerecycled plastic
Wist je dat je van plastic flessen stof kunt maken? En van die stof weer handdoeken? Investeer in een eco-friendly handdoek gemaakt van gerecyclede PET flessen!


Nog een tip: op bol.com vind je super makkelijk artikelen met een duurzaam label. De artikelen krijgen zo’n label niet zomaar. Ze moeten voldoen aan speciale eisen en certificaten. Zo kies je super makkelijk de meest duurzame opties. Goed voor jou en voor de planeet!
** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie kan ontvangen als je iets koopt dat ik echt aanbeveel. Dit kost jou niets extra en ondersteunt vegareizen. Bedankt! **